Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΦΤΕΛΙΑ-ΔΡΑΜΑΣ







Η Φτελιά είναι χωριό του νομού Δράμας με 981 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Βρίσκεται 9 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του νομού Δράμα. Ανήκει στο Δήμο Καλαμπακίου με έδρα το Καλαμπάκι. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού είναι απόγονοι προσφύγων από τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία. Έχει δημοτικό σχολείο, το οποίο όμως υπολειτουργεί λόγω έλλειψης ικανού αριθμού μαθητών. Οι κάτοικοι είναι κυρίως αγρότες που καλλιεργούν καπνά και βαμβάκι. Διαθέτει ομάδα ποδοσφαίρου, τον Άρη Φτελιάς που μετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα του νομού Δράμας. Στον οικισμό εικάζεται ότι υπήρχε ρωμαϊκή κώμη. Ανακαλύφθηκαν επιγραφές που δείχνουν ότι ο οικισμός αυτός υπαγόταν στην ρωμαϊκή αποικία των Φιλίππων.

Κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο πριν την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει το έθιμο της Μπουμπούνας. Ένα έθιμο που οφείλει την προέλευση του στο ερχομό των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη γύρω στο 1926. Το έθιμο έχει σαν σκοπό το καλωσόρισμα της Άνοιξης και την αρχή της σποράς της γης με ελπίδες για μια καλή σοδιά. Το έθιμο έχει ως εξής: μέρες πριν το Σάββατο, οι κάτοικοι συλλέγουν και συγκεντρώνουν στην πλατεία του χωριού παλιά ξύλα, στρώματα από άχυρο, ψάθες και άχρηστα τσουβάλια.
Το βράδυ του Σαββάτου βάζουν φωτιά σε αυτά τα υλικά και αρχίζει η μπουμπούνα. Στο έθιμο συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι αλλά κυρίως τα νέα παλικάρια που με τα άλματα πάνω από τη φωτιά προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τις κοπέλες του χωριού. Μετά από τα άλματα ακολουθούν κυρίως Θρακιώτικοι χοροί γύρω από την φωτιά από τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φτελιάς αλλά και από πλήθος κόσμου. Ακολουθεί προσφορά σε όλους Θρακιώτικου λουκάνικου και κόκκινου κρασιού από τον πολιτιστικό σύλλογο Φτελιάς.

Με ανάλογη λαμπρότητα γιορτάζεται και η γιορτή των Αγίων Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου. Παραμονή της εορτής γίνεται περιφορά της εικόνας με συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου. Ακολουθεί Μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Ταξιαρχών, μετά το πέρας του οποίου ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί από τα τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου. Ανήμερα της εορτής γίνεται η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία. Κατόπιν προσφέρεται σε όλους τους παρευρισκομένους το παραδοσιακό φαγητό «Κουρμπάνι». Αυτό είναι βρασμένο κρέας από μόσχο το οποίο μαγειρεύεται με ρύζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: