Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

2012: Έρχεται το τέλος του κόσμου;
-Καμμία ανησυχία! Δεν θα συμβεί τίποτα.




Ο Apolinario Chile Pixtun έχει κουραστεί να βομβαρδίζεται από ερωτήσεις για το ημερολόγιο των Μάγια, που υποτίθεται πως «εκπνέει» στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. Στην τελική, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Ή μήπως είναι;





Σίγουρα όχι, επιμένει ο αρχηγός των Μάγια. «Επέστρεψα πέρυσι από την Αγγλία και από τότε δέχομαι έναν καταιγισμό τέτοιου είδους ερωτήσεων.»

Και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει. Του χρόνου, η ταινία «2012» παραγωγής Χόλυγουντ, θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, και θα έχει ως θέμα τους σεισμούς, τη βροχή μετεωριτών και ένα τσουνάμι που προκαλεί τη συντριβή ενός επιβατικού αεροσκάφους πάνω στον Λευκό Οίκο.

Στο Πανεπιστήμιο Cornell, η Ann Martin, ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας «Curious? Ask an Astronomer» («Περίεργοι; Ρωτήστε έναν αστρονόμο»), αναφέρει ότι ο κόσμος φοβάται.

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι λαμβάνουμε e-mails από μαθητές, που δηλώνουν ότι είναι πολύ μικροί για να πεθάνουν,» αναφέρει χαρακτηριστικά η Martin. «Μία μητέρα δύο παιδιών έγραφε πως φοβάται ότι δεν θα ζήσει για να δει τα παιδιά της να μεγαλώνουν.»

Ο Chile Pixtun, που κατάγεται από τη Γουατεμάλα, υποστηρίζει πως οι θεωρίες για τη μέρα της κρίσης έχουν διαδοθεί από τη Δύση και δεν είναι σε καμία περίπτωση ιδέα των Μάγια.

Εκείνη την ημερομηνία τερματίζει πράγματι μία σημαντική χρονική περίοδο για τους Μάγια, αλλά οι φανατικοί του θέματος έχουν βρει μια σειρά από αστρονομικές συγκυρίες που δήθεν συμπίπτουν με το 2012, μεταξύ των οποίων και ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά κάθε 25.800 χρόνια.

Οι περισσότεροι, όμως, αρχαιολόγοι, αστρονόμοι και Μάγια υποστηρίζουν πως το μόνο πράγμα που ενδεχομένως θα χτυπήσει τη Γη είναι μία βροχή μετεωριτών από φιλοσοφίες της Νέας Εποχής, και διαδικτυακές φήμες περί Ημέρας Κρίσης.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται σαν ένα ακόμα από τα άπειρα σενάρια περί Ημέρας Κρίσης. Το συγκεκριμένο σενάριο, όμως, φαίνεται πως έχει μία αρχαιολογική βάση, το Μνημείο Έξι.

Η συγκεκριμένη πέτρινη πλάκα, που βρέθηκε ανάμεσα σε ερείπια στο δυτικό Μεξικό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός αυτοκινητοδρόμου τη δεκαετία του '60, σήμερα έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς. Το συγκεκριμένο σημείο έχει ασφαλτοστρωθεί και τμήματα της πλάκας έχουν κλαπεί.

Η πλάκα αυτή είναι μοναδική γιατί στα τμήματα που έχουν απομείνει αναγράφεται η αντίστοιχη ημερομηνία 2012. Η επιγραφή περιγράφει κάτι που υποτίθεται ότι θα συμβεί το 2012, ενώ αναφέρεται και ο Bolon Yokte, ο μυστηριώδης θεός των Μάγια του πολέμου και της δημιουργίας. Παρόλα αυτά, η διάβρωση και μια ρωγμή κάνουν την πλάκα δυσανάγνωστη.

Ο αρχαιολόγος Guillermo Bernal, από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, πιθανολογεί πως τα τελευταία διαβρωμένα σκαλίσματα αναγράφουν «Θα κατέλθει εκ των ουρανών.»

Ίσως να είναι τρομακτικό αλλά ο Bernal υποστηρίζει πως υπάρχουν και άλλες επιγραφές σε τοποθεσίες των Μάγια, που αναγράφουν ημερομηνίες πολύ μετά το 2012 -συμπεριλαμβανομένης και μίας, που με δυσκολία διακρίνεται το έτος 4772.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Μάγια, που βρίσκονται στη χτυπημένη από την ξηρασία χερσόνησο του Γιουκατάν, έχουν πιο σημαντικά πράγματα για να ανησυχούν από το 2012.

«Εάν πήγαινα σε κάποια κοινότητα των Μάγια και ρωτούσα τους ανθρώπους τι πρόκειται να συμβεί το 2012, δεν νομίζω να είχαν την παραμικρή ιδέα,» υποστήριξε ο αρχαιολόγος Jose Huchim. «Θα έρθει το τέλος του κόσμου; Κανείς δεν θα το πίστευε. Τη σήμερον ημέρα, έχουμε πραγματικές ανησυχίες, όπως για παράδειγμα τη βροχή.»





Ο πολιτισμός των Μάγια, που έφτασε στο απόγειό του από το 300 π.Χ. μέχρι το 900 π.Χ., είχε ένα ταλέντο στην αστρονομία. Το ημερολόγιό τους ξεκινά από το 3.114 π.Χ., διαχωρίζοντας το χρόνο σε περιόδους 394 ετών, γνωστές και ως Μπακτούν. Το δεκατρία ήταν ένας σημαντικός, ιερός αριθμός για τους Μάγια και το 13ο Μπακτούν τελειώνει στις 21 Δεκεμβρίου 2012.

«Είναι μία ξεχωριστή επέτειος της δημιουργίας,» υποστηρίζει ο David Stuart, ειδικός στις επιγραφές των Μάγια, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν. «Οι Μάγια ποτέ δεν υποστήριξαν ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου, ποτέ δεν είπαν ότι θα συμβεί απαραίτητα κάτι άσχημο. Το μόνο που έκαναν ήταν να καταγράψουν αυτή τη μελλοντική επέτειο στο Μνημείο Έξι.»

Ο Bernal υποστηρίζει πως αυτή η αποκάλυψη είναι μία «πολύ Δυτική, Χριστιανική» ιδέα, που αποδόθηκε στους Μάγια, ίσως επειδή «εξαντλήθηκαν» οι δυτικοί μύθοι. Εάν ήταν όλα μυθολογία, ίσως να ήταν υποτιμημένη.

Κάποιοι, όμως, υποστηρίζουν ότι οι Μάγια γνώριζαν άλλο ένα μυστικό: ο άξονας της Γης ταλαντεύεται, αλλάζοντας ελαφρά την ευθυγράμμιση των αστεριών κάθε χρόνο. Κάθε 25.800 χρόνια, ο ήλιος ευθυγραμμίζεται με το κέντρο του Γαλαξία μας στο χειμερινό ηλιοστάσιο, το χαμηλότερο σημείο του ήλιου στον ορίζοντα. Η ευθυγράμμιση αυτή θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, και ο ήλιος θα φαίνεται ότι ανατέλλει από το φωτεινό κέντρο του γαλαξία. Άλλη μία τρομακτική σύμπτωση;

«Σε όσους πιστεύουν σε όλες αυτές τις συμπτώσεις, έχω να πω μόνο ένα πράγμα, και τι έγινε;» δηλώνει ο Phil Plait, αστρονόμος και ιδιοκτήτης του blog «Bad Astronomy». Ο ίδιος υποστηρίζει πως η ευθυγράμμιση δεν συμπίπτει ακριβώς το 2012 και πως τα μακρινά αστέρια δεν ασκούν καμία δύναμη που να μπορεί να βλάψει τη Γη.

«Είναι πραγματικά φοβεροί. Ψάχνουν να βρουν οτιδήποτε αστρονομικό για να το συνδυάσουν με το 2012,» υποστηρίζει ο Plait.

Ο συγγραφέας John Major Jenkins, όμως, ισχυρίζεται πως η εικοσαετής μελέτη του για τα ερείπια των Μάγια δείχνουν πως οι Μάγια γνώριζαν για την ευθυγράμμιση και μάλιστα έδιναν μεγάλη σημασία σε αυτή.

«Εάν θέλουμε να τιμήσουμε και να σεβαστούμε τον τρόπο σκέψης των Μάγια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, τότε θα πρέπει να πούμε πως οι Μάγια έβλεπαν το 2012, όπως κάθε ολοκλήρωση ενός κύκλου, ως μία χρονική στιγμή μεταμόρφωσης και ανανέωσης,» υποστηρίζει ο Jenkins.

Όταν το Διαδίκτυο άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές τη δεκαετία του '90, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και η κρίσιμη αυτή ημερομηνία, με αποτέλεσμα κάποιοι να αρχίσουν να ανησυχούν για τις καταστροφές του 2012, που οι Μάγια δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.

Ο συγγραφέας Lawrence Joseph αναφέρει πως μία κορύφωση των εκρηκτικών καταιγίδων στην επιφάνεια του ήλιου θα μπορούσε να εξουδετερώσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Βορείου Αμερικής για χρόνια, προκαλώντας τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και τελικά την κατάρρευση ενός πολιτισμού. Οι ηλιακές κορυφώσεις συμβαίνουν περίπου κάθε 11 χρόνια, αλλά ο Joseph υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κορύφωση του 2012 θα είναι ολέθρια για τη Γη.

Την ώρα που ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων ασφαλείας του ηλεκτροδοτικού δικτύου, ο Joseph συμβουλεύει τους αναγνώστες να μην χρησιμοποιούν το 2012 ως δικαιολογία για να μην ακολουθούν έναν υγιεινό και υπεύθυνο τρόπο ζωής και να μην σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Μία εκπομπή του History Channel με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το Παρελθόν: Ημέρα Κρίσης 2012: το τέλος των Ημερών» αναφέρει πως μία γαλαξιακή ευθυγράμμιση ή μαγνητικές διαταραχές θα μπορούσαν κατά κάποιο τρόπο να προκαλέσουν μία «μετακίνηση των πόλων».

«Ολόκληρος ο μανδύας της Γης θα μπορούσε να μετακινηθεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, ίσως και ώρες, αλλάζοντας τη θέση του βόρειου και του νότιου πόλου και προκαλώντας καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη,» δηλώνει ο αφηγητής. «Σεισμοί θα έπλητταν όλες τις ηπείρους, πελώρια τσουνάμι θα αφάνιζαν τις παραθαλάσσιες πόλεις. Θα ήταν η έσχατη καταστροφή του πλανήτη.»

Η ιδέα αυτή προέρχεται από τον 19ο αιώνα, και πιο συγκεκριμένα από τον Γάλλο Charles Etienne Brasseur de Bourbourg, έναν αρχαιολόγο που μετέπειτα έγινε ιερέας, και ο οποίος κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά τη μελέτη που διεξήγαγε σε αρχαία κείμενα τον Μάγια και των Αζτέκων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι πόλοι μπορεί να μετατοπιστούν κατά ένα βαθμό κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια, χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι που να δείχνει ότι η μετατόπιση αυτή θα ξεκινήσει το 2012.

Αν και για πολύ καιρό θεωρούνταν αναξιόπιστος, ο Brasseur de Bourbourg αποδεικνύει ένα πράγμα: οι Δυτικοί προσπαθούσαν για πάνω από έναν αιώνα να αποδώσουν τα σενάρια περί τέλους του κόσμου στους Μάγια. Και επειδή οι αρχαίες παραδόσεις γοητεύουν, οι υποστηρικτές σπανίως εξετάζουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

«Κανείς απ' όσους γράφει όλα αυτά σήμερα δεν φαίνεται να θυμάται ότι την τελευταία φορά που λέγανε πως ήρθε το τέλος του κόσμου, δεν συνέβη απολύτως τίποτα,» υποστηρίζει ο Martin. «Φαίνεται πως η μνήμη τους είναι επιλεκτική.»
Πηγή:
http://news.pathfinder.gr/periscopio

Δεν υπάρχουν σχόλια: