Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Μαΐου 2011


Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Μαΐου 2011 «Άνθινα, ανθρώπων έργα»
με την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης και της IOV Greece
Για 4η συνεχή χρονιά ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου με τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμπακίου και το Δήμο Δοξάτου, προγραμματίζουν μια σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια του «Πολιτιστικού Μαίου 2011», ενός θεσμού πλέον στα πολιτιστικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής.
«Άνθινα, ανθρώπων έργα», ο γενικός τίτλος που επιλέξαμε φέτος. Στόχος μας, να αναδείξουμε την ανθοφόρα ανθρώπινη δημιουργία, αλλά και τη δυναμική που αυτή εμπεριέχει.
Με μια σειρά δράσεις που αφορούν κάθε μορφή δημιουργίας που αναπτύσσεται στον τόπο μας, αλλά και νέες που στοχεύουν στην ενεργή παρέμβαση μας στην διαμόρφωση όρων ποιότητας ζωής, θέτουμε τον άνθρωπο ως δημιουργό σε αρμονία με τη φύση και την κοινωνία.
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν
  • ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου
  • ο Δήμος Δοξάτου
  • η Δημοτική Κοινότητα Καλαμπακίου,
  • η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Τις εκδηλώσεις έχει υπό την αιγίδα της η Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης και το ελληνικό τμήμα της η IOV Greece.
Χορηγός επικοινωνίας είναι το STAR Δράμας.
Όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις θα γίνουν στο Καλαμπάκι από τις 7-29 Μαΐου.
7 Μαΐου, 8 το απόγευμα
Έναρξη των εκδηλώσεων με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, φωτογραφίας και χειροποίητου κοσμήματος
Χώρος: πρώην κατάστημα εμπορικής τράπεζας.
Μια αξιόλογη παρουσίαση που αποτυπώνει τη δημιουργική δουλειά που αναπτύχθηκε όλη την προηγούμενη χρονιά στο τμήμα καλών τεχνών του Συλλόγου μας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η ζωγράφος κα Παρασίδου Σοφία. Την παρουσίαση του χειροποίητου κοσμήματος επιμελείται η κα Γκαϊτατζή Σταυρούλα, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης φωτογραφίας έχει ο κος Αποστολίδης Πρόδρομος.
Από το Σάββατο 7 Μαΐου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων:
Λειτουργία της έκθεσης και προγραμματισμένες επισκέψεις από τα σχολεία της περιοχής.
Στο χώρο της έκθεσης θα διατίθενται κάποια έργα προς πώληση, για την ενίσχυση του Συλλόγου μας.
8 Μαΐου 11 το πρωί
Δράσεις παράλληλες.
Χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου.
1η δράση: «χειροποιώ κοσμήματα, δημιουργώ το δώρο για τη γιορτή της μητέρας». Μια πρωτότυπη δημιουργική δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες από το εργαστήρι χειροποίητου κοσμήματος. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους ένα κόσμημα για να το φορέσουν ή να το χαρίσουν, με την καθοδήγηση της δασκάλας και των εθελοντών του εργαστηρίου χειροποίητου κοσμήματος.
2η δράση: «Τα βιβλία βγήκαν βόλτα!». Το τμήμα βιβλιοθήκης αντί να φέρει τον αναγνώστη κοντά στο βιβλίο, αποφάσισε να φέρει τα βιβλία μπροστά στο αναγνωστικό κοινό για να γνωρίσει τη δανειστική βιβλιοθήκη του συλλόγου!
8 Μαΐου απόγευμα
Απογευματινό καφέ για τη γιορτή της μητέρας με το φιλανθρωπικό σύλλογο, με τα μικρά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας να τιμούν με το μοναδικό τους τρόπο τη μέρα αυτή.
Χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου.
13 Μαΐου 8 το βράδυ
Μουσικό αφιέρωμα στο παλιό λαϊκό τραγούδι.
Χώρος: αίθουσα εκδηλώσεων 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Τέσσερις μεγάλοι ερμηνευτές και δύο δημιουργοί μας ταξιδεύουν με μελωδίες που σφράγισαν το λαϊκό τραγούδι και σημάδεψαν την ψυχή μας. Μοσχολιού, Μπέλλου, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Ζαμπέτας και Τσιτσάνης σε ένα μουσικό αφιέρωμα διαφορετικό από τα’ άλλα.
Όλοι οι συντελεστές της βραδιάς προσφέρουν εθελοντικά το μεράκι, τη δουλειά και την ευαισθησία τους.
  • Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Σάκης Τσότογλου.
  • Στην κιθάρα ο Φώτης Σενλίκος και ο Σωτήρης Καζάκος,
  • Στο αρμόνιο ο Αιμίλιος Σωτηρίου,
  • Στο μπουζούκι ο Σάκης Τσότογλου,
  • Τραγουδούν: Τάσος Παυλίδης, Γιώτης Βασίλας, Ελένη Μήτρου, Ρένα Μουτσάκη, Σάκης Τσότογλου, Σωτήρης Καζάκος.
14 Μαΐου 10.00 το πρωί
Ποδηλατικός γύρος Καλαμπακίου «Γνωρίζω το χωριό μου με το ποδήλατο, μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια». Μια πρωτότυπη δράση για μικρούς και μεγάλους, μια αφορμή να γνωρίσουμε την ιστορία του χωριού μας ποδηλατώντας. Τον συντονισμό έχει ο Δημήτρης Λουλούδης.
14 Μαΐου 7.30 το απόγευμα
1ο Φεστιβάλ Παιδικών χορωδιών.
Χώρος: αίθουσα εκδηλώσεων 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Οι παιδικές χορωδίες αποτελούν φυτώρια μουσικής παιδείας. Μια ευκαιρία να απολαύσουμε την καταπληκτική δουλειά που γίνεται, μια πανδαισία ήχων, ένα μουσικό ταξίδι με τις παιδικές φωνές σε πρώτο ρόλο. Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει η δασκάλα της παιδικής χορωδίας του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Jasmina Perkic και η σχολή μουσικής παιδείας «Μελωδείο».
15 Μαΐου 10.30 πρωί
Ημερίδα αφιερωμένη στο περιβάλλον και την ανάπτυξη.
Χώρος: αίθουσα εκδηλώσεων 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Πως μπορεί η ανθρώπινη δραστηριότητα να βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον, μπορούμε να διαχειριστούμε οικολογικά τα σκουπίδια μας, τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση, πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια στην καθημερινότητά μας, τι είναι οι κλιματικές αλλαγές, μπορεί να υπάρξει περιφερειακός σχεδιασμός. Θέματα επίκαιρα που θα αναπτυχθούν από ειδικούς εισηγητές, δίνοντας την αφορμή για συζήτηση, αλλά και δράση.
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει το τμήμα βιβλιοθήκης του Συλλόγου μας και εισηγητές είναι:
  • Αναστασία Σεραφειμίδου, περιβαλλοντολόγος,
  • Κώστας Αγιαννίδης, περιβαλλοντολόγος
  • Πρόδρομος Γουναρίδης, αρχιτέκτονας, καθηγητής στο ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας,
  • Παναγιώτης Ηλιάδης, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος,
  • Αναγνώστης Πετράς, γεωλόγος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας τηςΠερ/κής Ενότητας Δράμας.
20 Μαΐου
Εσπερινός στο εκκλησάκι των Αγίων Κων/νου και Ελένης.
20 Μαΐου 8.30 το βράδυ
Παραδοσιακοί χοροί.
Χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου.
Έναρξη των πανηγυρικών εκδηλώσεων με τη χορωδία του Καλαμπακίου «Μέγας Αλέξανδρος».
Ένα ταξίδι από τα Νησιά μας, τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι τη Μικρά Ασία με χορευτικά τμήματα από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρυσοκάστρου Καβάλας, το ΚΑΠΗ Καλαμπακίου και τον Μουσικοδραματικό Σύλλογο Καλού Αγρού.
Υπεύθυνοι για την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων οι χοροδιδάσκαλοι του συλλόγου μας, Βαρβάρα Παρασκευά και Παναγιώτης Τσιμπερίδης.
Στο κλείσιμο της βραδιάς μια ξεχωριστή παρουσίαση που θα εντυπωσιάσει: Η σχολή χορού «Κεντρική Σκηνή» της κας Μιρέλα Νότα, που βρίσκεται στο Καλαμπάκι, θα παρουσιάσει ένα μικρό πρόγραμμα με Σύγχρονο Ελεύθερο Χορό.
21 Μαΐου πρωί
Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι των Αγίων Κων/νου & Ελένης. Δράσεις στο δασάκι με παραδοσιακά παιχνίδια από τα μικρά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας και παρουσίαση Taekwondo από τους μικρούς αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Taekwondo Καλαμπακίου.
21 & 22 Μαΐου 7.30 το απόγευμα
4ο παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών – χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου, για παιδιά 5 έως 15 χρονών, με τη συμμετοχή συλλόγων και χορευτικών συγκροτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια μεγάλη συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων, χορευτών και παιδιών που ενισχύει τους δεσμούς, προάγει τη συνεργασία και προσφέρει τη δυνατότητα σε συλλόγους να γνωριστούν, ν’ ανταλλάξουν εμπειρία και να αναζητήσουν νέους δρόμους συμπόρευσης.
Για τους μικρούς χορευτές αποτελεί μια γιορτή, μια ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά που έχουν κάνει με τους χοροδιδασκάλους τους, αλλά και μια ευκαιρία να γνωρίσουν παιδιά από άλλα μέρη της πατρίδας μας.
Υπεύθυνη για την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου μας, κα Βαρβάρα Παρασκευά.
22 Μαΐου 11 το πρωί
Διαδικτυακό τουρνουά σκάκι με την Καλλιμασιά Χίου.
Χώρος: εργαστήριο σπουδών Πληροφορικής Μάτσα Κων/νου- Καλαμπάκι.
Αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία και το μεράκι των ανθρώπων που αγαπούν το σκάκι, προγραμματίσαμε ένα τουρνουά μεταξύ των αθλητών του τμήματος σκάκι του συλλόγου μας και των αθλητών από τη Χίο σμε έναν καινοτόμο τρόπο. Τη διοργάνωση επιμελείται για το τμήμα σκάκι του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου ο κος Χρήστος Δεμιρτζόγλου.
27 Μαΐου 10 το βράδυ
Βραδιά νεολαίας με ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα.
Χώρος: μικρή πλατεία στα μπαράκια.
28 Μαΐου 5-9μ.μ.
2ο τουρνουά σκάκι.
Χώρος: αίθουσα εκδηλώσεων 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Τη διοργάνωση επιμελείται για το τμήμα σκάκι του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου ο κος Χρήστος Δεμιρτζόγλου. Μια ευκαιρία για γνωριμία με το καταπληκτικό αυτό άθλημα, αλλά και ένας ευγενής αγώνας μεταξύ των μικρών αθλητών που συμμετέχουν από αθλητικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής.
29 Μαΐου 11-14 πρωί
2ο τουρνουά σκάκι- τελικός.
Χώρος: αίθουσα εκδηλώσεων 1ου Δημοτικού Σχολείου.
29 Μαΐου 7.30 το απόγευμα
3ο φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων.
Χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου.
Μια γιορτή γεύσης που αναδεικνύει τη μοναδικότητα κάθε περιοχής, την ξεχωριστή κουλτούρα όπως αυτή αποτυπώνεται στην κουζίνα της, μια ευκαιρία για ανταλλαγή όχι μόνο απόψεων αλλά και.. νόστιμων εδεσμάτων. Συμμετέχουν Σύλλογοι, Σχολεία, ομάδες γεύσης , το ΚΑΠΗ Καλαμπακίου και βέβαια όσοι αγαπούν την κουζίνα.
Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει η χορωδία του ΚΑΠΗ Καλαμπακίου.
Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου ευχαριστεί θερμά όλους τους συνδιοργανωτές φορείς, όλους τους χορηγούς, χωρίς τη στήριξη των οποίων δε θα ήταν δυνατή η διοργάνωση των εκδηλώσεων. Ακόμη, όλους τους δασκάλους και υπεύθυνους των τμημάτων του Συλλόγου, όλους τους εθελοντές, τα μέλη και τους φίλους και βέβαια όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που συμμετέχουν στα τμήματα χορού, ζωγραφικής, χειροποίητου κοσμήματος, καλλιτεχνικού μωσαϊκού, παιδικής χορωδίας, σκάκι, παραδοσιακών γεύσεων και βιβλιοθήκης για το μεράκι και την αυταπάρνηση με τα οποία δούλεψαν για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε γι άλλη μια φορά μια άψογη διοργάνωση.
Υπεύθυνη επικοινωνίας
Αθανασία Θεοδωρίδου
τηλ. 25210 52239 και 6972992229
email: aththe40 (παπάκι) gmail (τελεία) com
 
Πηγή:www.politismoskalabaki.gr/politistikos-maios-2011/

Δεν υπάρχουν σχόλια: