Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Aπαγορευτική διάταξη καύσης υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών!

ΣΧΕΤ.: Το αριθ. πρωτ. 2395/7-7-2011 έγγραφο Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

-Η καύση καλαμιών στις γεωργικές εκτάσεις, αποτελεί μια πρακτική που εφαρμόζουν συχνά οι Έλληνες αγρότες, προκειμένου να απομακρύνουν την «ανεπιθύμητη» φυτική ύλη από τα χωράφια τους και να διευκολυνθούν στο όργωμα και τη σπορά. Επειδή η τακτική αυτή είναι επιβλαβής, καθώς προκαλεί ζημίες στο περιβάλλον από την απελευθέρωση τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καθώς και από την καύση γειτονικών δασικών εκτάσεων, δενδροκομικών καλλιεργειών και βλάστησης, επειδή δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας, η Πολιτεία έχει θεσπίσει προληπτικά κανόνες δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως των οικοσυστημάτων τα οποία προστατεύονται από ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις.
-Η καύση καλαμιών επιτρέπεται μόνο σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ περιπτώσεις πλήρως αιτιολογημένες, με άδεια από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
-Η Υπηρεσία μας σε περίπτωση που θα διαπιστώσει μη συμμόρφωση, θα βρεθεί στην πολύ δυσάρεστη θέση να λάβει τα νόμιμα μέτρα που είναι ιδιαιτέρα επιβαρυντικά για τους παραβάτες (μείωση της ενίσχυσης που καταβάλλεται για τις καλλιέργειες κατά 10%), σύμφωνα με τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.
Ε.Π.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ α.α.
ΙΩΒΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: