Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δωρεάν σπιρομέτριση της αναπνευστικής λειτουργίας την 3-10-2012 στη Δράμα.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), ο Δήμος Δράμας με το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με κλιμάκιο ιατρών πνευμονολόγων από Ν. Δράμας και από Ν. Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει δωρεάν σπιρομετρικό έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας στις 03/10/2012, στο ιατρείο του Δήμου Δράμας, στο ισόγειο του Διοικητηρίου, γραφείο 125, από 9:00 έως 2:00. Σ’ αυτήν την εξέταση θα υποβληθούν άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, καπνιστές, ενεργοί και πρώην.
-Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εκτός από ιατρικό παρουσιάζει και κοινωνικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι παγκοσμίως έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Η ΧΑΠ είναι πάθηση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας και οφείλεται αποκλειστικά στο κάπνισμα. Ετησίως στην Ελλάδα λόγω της καπνισματικής συνήθειας πεθαίνουν 12.000 άτομα. Είναι μια από τις μεγάλες νοσολογικές οντότητες και το 2030 θα είναι η τρίτη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά συμβάματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Η νόσος στην Ελλάδα και διεθνώς υποδιαγιγνώσκεται, πρώτον λόγω του ότι τα συμπτώματα βήχας, απόχρεψη και δύσπνοια, οι ασθενείς τ’ αποδίδουν στο προχωρημένο της ηλικίας τους και δεύτερον διότι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας δεν γνωρίζουν την κλινική εικόνα και δεν χρησιμοποιούν ένα απλό σπιρόμετρο χειρός για να πλησιάσουν τη διάγνωση και να παραπέμψουν τους ασθενείς σε ειδικά πνευμονολογικά κέντρα. Η έγκαιρη διάγνωση και έγκυρη αντιμετώπιση φαίνεται ότι επηρεάζει την εξέλιξη της πάθησης όπως δείχνουν πρόσφατες διεθνείς μελέτες.

 ΙΑΤΡΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ:
1.Σιχλετίδης Λάζαρος, καθηγητής πνευμονολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. 2.Σπυράτος Διονύσιος, Λέκτορας πνευμονολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. 3.Κων/νίδης Ιωάννης, ιατρός πνευμονολόγος. 4.Λάτσιος Δημήτριος, ιατρός πνευμονολόγος. 5.Τσιμπουκέλης Ιωάννης, ιατρός πνευμονολόγος 6.Χατζοπούλου Αφροδίτη, ιατρός πνευμονολόγος

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: