Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

35-ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών μικρού μήκους Δράμας.


H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα, κλείνει φέτος 35 χρόνια ζωής και  τα γιορτάζει στις 17 με 22 Σεπτεμβρίου.


-Στην όμορφη βορειοελλαδίτισσα Δράμα, απόλυτα ταυτισμένη με τον ελληνικό κινηματογράφο στην πιο νεανική εκδοχή του, θα προβληθούν φέτος 85 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις 209 που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: συμμετοχή ρεκόρ για τα δεδομένα του θεσμού αν μάλιστα λάβει κανείς υπ’ όψιν την οικονομική δυσπραγία. Οι φετινές «μικρές», ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές, διακρίνονται για την ποιότητά τους
αλλά  και την έμφαση που δίνουν οι δημιουργοί τους στην ταλανισμένη από την κρίση Ελλάδα και στις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται σε μια χώρα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, άστεγοι, έξαρση του εθνικισμού, οικογένεια, εργασιακές σχέσεις.
 Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος «η ταινία μικρού μήκους αποτελούσε ανέκαθεν προνομιακό χώρο για την άμεση αποτύπωση συμπτωμάτων της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τον πειραματισμό στην καλλιτεχνική δημιουργία».
-Για πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα digi (στο οποίο μέχρι πέρυσι διαγωνίζονταν οι ψηφιακά γυρισμένες ταινίες) ενοποιείται με το ελληνικό διαγωνιστικό (ταινίες σε φιλμ) σε ένα κοινό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα των νέων ελλήνων δημιουργών.
Το φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 18 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει περισσότερες από 50 ταινίες και από τις 5 ηπείρους (μια επιλογή από 1.100 ταινίες που υποβλήθηκαν), ενώ  θα φιλοξενήσει το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας ελληνικής  παραγωγής  στο 3ο Σπουδαστικό Πανόραμα.
Στο εορταστικό πρόγραμμά του  εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: αφιέρωμα  στις  Εθνικές  Σχολές  Κινηματογράφου της Σλοβακίας (VSMU)  και της  Ρουμανίας  («I.L.Caragiale»), παρουσίαση του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  προβολές και εργαστήρια ραδιοφώνου για παιδιά, παρουσίαση μαθητικών ταινιών, εργαστήρια animation, εκδήλωση της Ένωσης Σεναριογράφων με θέμα την κατοχύρωση σεναρίων, εκθέσεις  και Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, με προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τους Θ.Βαλτινό, Β.Ραπτόπουλο και  Γ.Κακουλίδη.
Ξεχωρίζουν οι  προβολές των υποψήφιων ταινιών για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου καθώς και η παρουσίαση της νεανικής ταινίας αποφοίτησης  («Το χέρι του Paulista», 1998), του διάσημου ρουμάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Μουνγκίου, βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την σκληρή ταινία του «Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο μέρες».
-Ραντεβού στην Δράμα.
ΜΟΥΝΓΚΙΟΥ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ
-Το 2007, με την σκληρή ταινία του «Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο μέρες», που παρακολουθούσε το πριν και το μετά μιας έκτρωσης, απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών φέρνοντας στο διεθνές προσκήνιο το ρουμάνικο σινεμά. Φέτος, επέστρεψε στις Κάνες με το «Beyond the Hills» με θέμα την καθημερινότητα ενός ρουμάνικου μοναστηριού που διαταράσσεται από την άφιξη μιας γυναίκας. Και να που τον Σεπτέμβριο, το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (17-22/9) μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα πρώτα βήματα του διάσημου ρουμάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Μουνγκίου προβάλλοντας την μικρού μήκους ταινία του «Το χέρι του Paulista» (1998), πτυχιακή του εργασία στο πλαίσιο των σπουδών του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου «I.L.Caragiale».Στην 14λεπτη αυτή ταινία αποφοίτησης του Μουνγκίου ( με την οποία το 1999 εκπροσώπησε την Ρουμανία στα φοιτητικά Οσκαρ), ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με  τις λατινοαμερικάνικες σαπουνόπερες εξερευνώντας τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας σε μια σαπουνόπερα.
-Το φιλμάκι του Μουνγκίου θα προβληθεί στο πλαίσιο αφιερώματος του Φεστιβάλ Δράμας στην Σχολή Κινηματογράφου του πανεπιστημίου «I.L.Caragiale» που ανέδειξε κι άλλους γνωστούς ρουμάνους κινηματογραφιστές όπως οι Κριστιάν Νενέσκου, Καταλίν Μιτουλέσκου και Φλοριν Σερμπαν. Θα προβληθούν αντιπροσωπευτικές ταινίες παλαιότερων ετών («Oldies”), νέες ταινίες («Newies”) που φανερώνουν την αγάπη των Ρουμάνων στην διερεύνηση των οικογενειακών, φιλικών και ερωτικών σχέσεων, αλλά και μια επιλογή αριστουργηματικών παλιών χειροποίητων animation για παιδιά όπως το «Short History» του Ιον Ποπέσκου Γκόπο, που το 1956 απέσπασε χρυσό φοίνικα στις Κάνες επιδρώντας σημαντικά στον τρόπο δημιουργίας animation που διαφοροποιούνταν από την «λογική» της Ντίσνεϊ. Οι ταινιούλες αυτές θα παρουσιαστούν στα παιδιά στις καθιερωμένες πρωινές προβολές του φεστιβάλ που, όπως υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, προετοιμάζουν τους αυριανούς σινεφίλ της Δράμας.
-Το Φεστιβάλ όμως θα αναδείξει φέτος και την Σλοβακική Κινηματογραφία εστιάζοντας στην δράση της Aκαδημίας Μουσικής και Δραματικής Τέχνης VSMU ( κομμάτι ενός από τα παλιότερα πανεπιστήμια της Κεντρικής Ευρώπης, της Ακαδημίας Istropolitana που ιδρύθηκε το 1464). Η Τσεχοσλοβακία είχε ανέκαθεν μια τεράστια παράδοση στα animation εξ ου και η φετινή έμφαση στο εν λόγω είδος μέσα από μια επιλογή από τις δεκαετίες 1990 και 2000 – για μεγάλους αυτή τη φορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «Η μύγα του Alfonz» του Πέτερ Μπουντίνσκι, για την σχέση ενός φυλακισμένου και μιας μύγας (!).
Παράλληλα με τις προβολές, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει στο κοινό τις δύο σχολές, μέσα από τις ομιλίες των προσκεκλημένων πανεπιστημιακών Μανουέλας Τσερνάτ από την Ρουμανία, που διετέλεσε πρύτανης της σχολής «I.L.Caragiale», και Σουζάνας Γκιντλ Τατάροβα, υπεύθυνης σπουδών του τμήματος κινηματογράφου και τηλεόρασης του «VSMU».
-Aς σημειωθεί πως φέτος το Φεστιβάλ Δράμας γιορτάζει 35 χρόνια προβολής και διάδοσης της μικρού μήκους ταινίας στην Ελλάδα και τον κόσμο ενώ συμπληρώνονται 18 χρόνια από τη διεθνοποίησή του.
Πηγή: www.ert.gr/deytero/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: