Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Αναταραχή στο Παρανέστι για το Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών.



-Συνεχίζονται εντονότερες αντιδράσεις από τους πολίτες – κεραυνός εν αιθρία η απόφαση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη.
 -Έβγαλαν τα μικρόφωνα του Δημήτρη Κυριαζίδη, βουλευτή της ΝΔ Δράμας, αγανακτισμένοι πολίτες…
  
-Σε διαρκή αναβρασμό συνεχίζει να βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Δράμας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τη λειτουργία ενός ακόμη Κέντρου Κράτησης Λαθρομεταναστών στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Συγκεκριμένα αυτή τη φορά στο Παρανέστι Δράμας δημιουργήθηκε νέο κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών, μετά την Ξάνθη και την Κομοτηνή.

-Ήδη από την περασμένη Παρασκευή έχει ξεκινήσει η μεταφορά περισσότερων από 200 λαθρομεταναστών από την Κομοτηνή στο Παρανέστι, σε ανενεργό στρατόπεδο το όποιο βρίσκεται πολύ κοντά στον αστικό ιστό της περιοχής γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη αντιδράσεων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν μια σειρά από επεισόδια τόσο έξω από το Κέντρο Κράτησης όσο και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου.

-Τα πυρά των διαδηλωτών συγκεντρώνει τόσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο όσο και όσοι επικροτούν με τις πράξεις τους τις πολιτικές που αυτοί εφαρμόζουν. Το μεσημέρι της Κυριακής σε κεντρικό σημείο στο Παρανέστι Δράμας φορείς και πολίτες συγκεντρώθηκαν ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα, σε ένα γενικότερο κλίμα αποδοκιμασίας και έντονης αμφισβήτησης.

-Χαρακτηριστικό της συσσωρευμένης αγανάκτησης των πολιτών προς την πολιτική που δεν θέτει υπόψη της τις τοπικές κοινωνίες της επαρχίας το περιστατικό που σημειώθηκε όταν ο βουλευτής της ΝΔ Δράμας κος Δημήτρης Κυριαζίδης ανέβηκε στο πόντιουμ αναπτύσσοντας επιχειρηματολογία υπέρ της δημιουργίας του Κέντρου Κράτησης στην περιοχή με τους αγανακτισμένους πολίτες να κόβουν το ρεύμα στα  μικρόφωνα του ενώ παράλληλα καταφέρονταν εναντίον του.    

-Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης το άκουσμα και μόνο της λειτουργίας του Κέντρου στο Παρανέστι επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στον τοπικό τουρισμό, καθώς υπήρξαν ακυρώσεις κρατήσεων από επισκέπτες που είχαν προγραμματίσει να βρεθούν στην περιοχή, ενώ παράλληλα εκτιμήσεις των ξενοδόχων της περιοχής κάνουν λόγο για μια ανεπανόρθωτη δυσφήμιση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς να μπορεί το κενό να αντισταθμιστεί με τις όποιες κρατήσεις δωματίων στις τοπικές οικοτουριστικές μονάδες παροδικά από τους αστυνομικούς φύλακες του στρατοπέδου-κέντρου κράτησης.

-«Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. λαθρομετανάστες) μεταλλάσσονται σε θηρία όταν τους κρατάνε εκεί μέσα για περισσότερες από δέκα μέρες μέχρι στιγμής χωρίς να μπορούν να προαυλιστούν, και για αυτό δεν ευθυνόμαστε εμείς.  Δεν μπορεί ένα Κέντρο Λαθρομεταναστών να βρίσκεται μέσα σε δύο οικισμούς. Διαβάζουμε στο διαδίκτυο για κρούσματα φυματίωσης και ηπατίτιδας και δεν φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι αυτοί εάν είναι άρρωστοι και κανένας σήμερα δεν είναι εδώ από την επίσημη πολιτεία να μας τα διαψεύσει όλα αυτά και να μας δείξει τις κάρτες υγείας τους και να μας καθησυχάσουν. Που είναι;» ανέφερε η πρώην δήμαρχος Παρανεστίου κα Αλίκη Σωτηριάδου, και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου για να συμπληρώσει πως  « η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει μια κοινωνική αναστάτωση.  Δεν θα μας πει κανένας κύριος Δένδιας πως θα είναι η τοπική ανάπτυξή μας γι αυτό υπάρχει η τοπική αυτοδιοίκηση».

-Ανησυχητικοί για την εμφάνιση προβλημάτων λειψυδρίας στην περιοχή παρουσιάστηκαν στο σύνολό τους οι φορείς και οι πολίτες που έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση καθώς όπως έγινε γνωστό η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την επάρκεια νερού στο δίκτυο ύδρευσης και την αποχέτευση να μην μπορεί να ικανοποιήσει τα λύματα του οικισμού πόσο μάλλον των περισσοτέρων από τους 700 λαθρομετανάστες και φύλακές τους με τα οποία θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο μέσω της λειτουργίας του Κέντρου. «Δεν υπάρχει αποχέτευση και το νερό δεν επαρκεί. Εάν προστεθούν και άλλοι 1.000 ή 2.000 λαθρομετανάστες τότε θα έχουμε πρόβλημα και με το νερό μας ενώ τα λύματά μας καταλήγουν στον ποταμό Νέστο» ανέφεραν οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία.

Πηγή:  http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: