Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Η Λύσσα είναι πλέον γεγονός για τη χώρα μας .



-Είχε να εμφανιστεί από το 1987! 

-Η Ελλάδα από το 1987 διατηρούσε το καθεστώς της «ελεύθερης από λύσσα χώρας». Όμως τα τελευταία χρόνια στα γειτονικά Βαλκανικά κράτη (Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία κ.α.) αλλά και στην Τουρκία, υπάρχουν κρούσματα λύσσας, ιδιαίτερα στην άγρια πανίδα (αλεπούδες, τσακάλια, λύκοι).

-Έτσι επαληθεύθηκε δυστυχώς ο φόβος για είσοδο στη χώρα μας καθόσον επιβεβαιώθηκε κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού στην περιοχή της Κοζάνης.

-Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Χανίων, η λύσσα είναι μια ζωοανθρωπονόσος, που οφείλεται σε διάφορα στελέχη του ιού Lissavirus και μεταδίδεται κυρίως με δήγμα (δάγκωμα) μολυσμένου ήμερου ή άγριου ζώου που έχει τον ιό της λύσσας στο σάλιο του.

-Όλα τα θηλαστικά μπορούν να προσβληθούν από τη λύσσα. Στο σκύλο η νόσος εμφανίζεται σε 2 μορφές :

1.τη μανιακή
2.τη καταθλιπτική

-Στην μανιακή μορφή παρατηρείται : αλλαγή της συμπεριφοράς του ζώου, ο σκύλος παρουσιάζει νευρικότητα, τρομάζει με το παραμικρό, στη συνέχεια γίνεται πολύ επιθετικό και δαγκώνει ότι βρει μπροστά του, από το στόμα του ρέουν άφθονα σάλια και τέλος επέρχεται παράλυση με άφθονη σιελόρροια και τελικά θάνατος.

-Στην καταθλιπτική μορφή παρατηρείται : παράλυση με άφθονη σιελόρροια και τελικά θάνατος.

-ΟΔΗΓΙΕΣ για πρόληψη του νοσήματος με σκοπό την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και Υγείας των Ζώων

1. Εμβολιασμός όλων των σκύλων-γάτων με το αδρανοποιημένο εμβόλιο λύσσας και επανεμβολιασμός μία (1) φορά τον χρόνο.

2. Οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι, πρέπει να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή με τον εμβολιασμό των κυνηγετικών και ποιμενικών σκύλων, διότι βρίσκονται κοντά στην άγρια πανίδα που αποτελεί τη δεξαμενή του ιού της λύσσας.

-Υπάρχουν ειδικές οδηγίες για τα κυνηγετικά σκυλιά που μετακινούνται σε έδαφος τρίτων χώρων και επανέρχονται στη χώρα μας μέσω συγκεκριμένων σημείων εισόδου.

-Λόγω λοιπόν του προσφάτου κρούσματος λύσσας στην περιοχή της Κοζάνης, εφιστούμε την προσοχή ιδιαίτερα στους κυνηγούς που πρόκειται να μετακινηθούν με τα σκυλιά τους σε έδαφος τρίτων χωρών για τα ακόλουθα :

α) τα ζώα να φέρουν ηλεκτρονική σήμανση αναγνώρισης (μικροτσίπ)

β) Να συνοδεύονται από διαβατήριο που να αποδεικνύει ότι έχει πραγματοποιηθεί ισχύων εμβολιασμός του ζώου.

-Εάν το ζώο εμβολιάστηκε για πρώτη φορά, πρέπει να περάσουν είκοσι μία (21) ημέρες προκειμένου να ταξιδέψει (διάστημα που απαιτείται για να θεωρηθεί ότι ο αντιλυσσικός εμβολιασμός είναι σε ισχύ, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας)

γ) Προκειμένου να μην παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα κατά την επανείσοδο του ζώου σας στη Ελλάδα, να φροντίζουν να έχουν κάνει προτού εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας,
ΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ, σε εγκεκριμένο εργαστήριο αναφοράς.

-Σε αντίθετη περίπτωση, η είσοδος του ζώου στην Ελλάδα δεν θα επιτρέπεται.

-Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στα κτηνιατρικά κέντρα της περιοχής σας. 

 http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/511941/Epanilthe-i-lyssa-stin-Ellada-meta-apo-25-chronia.aspx



Πληροφορίες για την εξέλιξη της νόσου της λύσσας από την Δ/νση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ.

- Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, έχοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη Λύσσα στη χώρα μας αλλά και την ανάγκη για διαρκή πληροφόρηση του κοινού, ανακοινώνει τα παρακάτω:

Α. Η εξέλιξη της νόσου:

Από τον Οκτώβριο του 2012, που η Λύσσα είναι πλέον γεγονός για τη χώρα μας, έχουν καταγραφεί πανελλαδικά μέχρι και σήμερα συνολικά δέκα επτά (17) κρούσματα Λύσσας, τα οποία κατανέμονται ως εξής: Δέκα τέσσερα (14) κρούσματα σε αλεπούδες, δύο (2) σε ποιμενικούς σκύλους και ένα (1) σε γάτα, στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης(2), Καστοριάς (1), Πέλλας (3), Κιλκίς (10) και Τρικάλων (1). Σημειώνουμε πως μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα λύσσας δεν διαγνώστηκε σε άνθρωπο.

Β. Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου

-Αμέσως μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων στα Σκόπια, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στη χώρα και φυσικά στην Περιφέρεια Ανατ-Μακεδ. & Θράκης, εφαρμόζουν Πρόγραμμα για την επιτήρηση και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, παίρνοντας δείγματα εγκεφαλικού ιστού από τα ζώα δείκτες(αλεπούδες) αλλά και από κάθε οικόσιτο ζώο ή ζώο της άγριας πανίδας για το οποίο τίθεται υποψία προσβολής από τη νόσο.

-Όλα τα δείγματα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΑΜΘ, δηλαδή 53 δείγματα για το έτος 2012 και 29 για το πρώτο 3μηνο του 2013, είναι αρνητικά.

-Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στο Υπ.Α.Α. & Τροφίμων, η εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος εμβολιασμού από αέρος με ειδικά δολώματα των ευαίσθητων ζώων της άγριας πανίδας

Γ. Συνιστώμενα Μέτρα Πρόληψης και Προστασίας

Καθώς η Λύσσα είναι ένα πολύ σοβαρό και θανατηφόρο στις περισσότερες των περιπτώσεων νόσημα, η πρόληψη και τα μέτρα προστασίας είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να αποτρέψουμε την πιθανή μόλυνση ανθρώπων και ζώων:

Για τη Δημιουργία ενός Βιολογικού φραγμού απέναντι στη νόσο, απαιτούνται οι παρακάτω ενέργειες:

- Εμβολιασμός από τους κτηνοτρόφους όλων των ποιμενικών σκύλων. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΑΜΘ, παρά τη δραματική έλλειψη κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού, είναι πρόθυμες να βοηθήσουν στους εμβολιασμούς των ποιμενικών σκύλων όταν δεν επαρκούν οι ιδιώτες κτηνίατροι και εφόσον οι εμβολιασμοί οργανωθούν κατάλληλα κατά οικισμό για την μείωση του απαιτούμενου χρόνου.

- Εμβολιασμός όλων των κυνηγητικών σκύλων

- Εμβολιασμός όλων των αδέσποτων σκύλων με ευθύνη των κατά τόπους Δημοτικών Αρχών και επιπλέον περισυλλογή και διαχείρισή τους σύμφωνα με το νόμο, για σταδιακή μείωσή τους με στειρώσεις και υιοθεσίες

- Εμβολιασμός όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) με ευθύνη των ιδιοκτητών τους

Μέτρα προστασίας από εν δυνάμει Λυσσύποπτο ζώο

- Αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε επαφή με αδέσποτα ζώα για το οποία δεν γνωρίζουμε το εμβολιακό τους καθεστώς

- Αναφέρουμε στις κατά τόπους αρμόδιες Δημοτικές Αρχές, για περισυλλογή και εξέτασή τους από κτηνίατρο, ζώα με επιθετική συμπεριφορά ή ύποπτα κλινικά συμπτώματα

- Εάν κάποιος δαγκωθεί από πιθανά λυσσύποπτο ζώο παρακαλούμε να επικοινωνήσει άμεσα με την κοντινότερη Ιατρική ή Κτηνιατρική Υπηρεσία. Οι δύο υπηρεσίες σε συνεργασία και κατά αρμοδιότητα θα πάρουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την βοήθεια του δηχθέντος και την εξέταση του ύποπτου ζώου.

Η Δνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, βεβαιώνει πως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μείνει η Λύσσα έξω από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Καθοριστική πρέπει να είναι και η συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων (Δήμοι, Δασική Υπηρεσία, Φιλοζωικά Σωματεία, Ιδιώτες Κτηνίατροι, Κυνηγετικοί Σύλλογοι κλπ) καθώς και των πολιτών για την λήψη όλων των απαιτούμενων δειγμάτων και την υλοποίηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Κομοτηνή 21-3-2013 Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: