Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τριμερής Επιτροπή για την επίλυση ζητημάτων διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου «ΤΑΡ».

-Ευρεία σύσκεψη για τον αγωγό TAP πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη συμμετοχή του Υπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη, του Υφυπουργού κ. Μάκη Παπαγεωργίου, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη, του Δημάρχου Δράμας κ. Κυριάκου Χαρακίδη, του Δημάρχου Προσοτσάνης κ. Άγγελου Λύσσελη, του Δημάρχου Δοξάτου κ. Τάσου Χατζηλαζάρου, του Δημάρχου Καβάλας κ. Κώστα Σιμιτσή, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Βαβία, του Περιφερειακού Συμβούλου αρμόδιου για θέματα Φ/Β κ. Γιώργου Ούστογλου, του Προϊσταμένου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Π.Α.Μ.Θ. κ. Βασίλη Πιτσινίγκου, του Προέδρου του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ κ. Λάζαρου Βασιλειάδη, του εκπροσώπου του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αλέξανδρου Τσάμη, του Πρόεδρου του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Θέμη Καλπακίδη, του Πρόεδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών κ. Κωνσταντίνου Σπανούλη και του Εκπροσώπου του Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Γιώργου Αρχοντάκη.

Παρόντες από πλευράς Υπουργείου ήταν ακόμη ο Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κων/νος Μαθιουδάκης, ο Δ/ντης του ΕΠΠΕΡΑΑ κ. Νίκος Μαμαλούγκας και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) κ. Επαμεινώντας Τολέρης.
-Το παρόν έδωσε επίσης ο Βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ εκ μέρους της εταιρίας Trans Adriatic Pipeline, συμμετείχαν ο Δ/ντης του TAP στην Ελλάδα κ. Rikard Scoufias, καθώς και ο σύμβουλος κ. Στάθης Θεοδωρόπουλος.
-Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Μανιάτη, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη.

-Κατά την πολύωρη συζήτηση αποφασίστηκε η σύσταση Τριμερούς Επιτροπής διαβούλευσης για την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline), που θα αποτελείται από εκπροσώπους του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, καθώς και στελέχη της κοινοπραξίας του αγωγού.
-Στη σύσκεψη ο κ. Μανιάτης τόνισε αρχικά ότι το έργο είναι εθνικής σημασίας, και αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός, κάτι με το οποίο συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Το κύριο βάρος στην κατάθεση της επιχειρηματολογίας για την αλλαγή όδευσης του αγωγού ανέλαβε ο πρόεδρος του ΤΕΕ- ΑΜ κ. Λάζαρος Βασιλειάδης, ο οποίος ανήρτησε τους σχετικούς χάρτες και υπογράμμισε τις βασικές επιστημονικές ενστάσεις του Τεχνικού Συμβούλου του Κράτους για την προτεινόμενη όδευση. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε και ο κ. Θέμης Καλπακίδης, ο οποίος έδωσε έμφαση στις απώλειες της καλλιεργήσιμης γης, ενώ από τους φορείς επισημάνθηκε και το μεγάλο έλλειμμα επικοινωνίας που υπάρχει με την άλλη πλευρά.
Η παρέμβαση του Δημάρχου Δράμας Κ. Χαρακίδη
-Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης με την παρέμβασή του έθεσε ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο έγινε αποδεκτό εν συνεχεία και από άλλους ομιλητές, αλλά και από την ηγεσία του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρακίδης τόνισε ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι αν λειτουργήσει, σύμφωνα με το σχεδιασμό, αποφρακτική τάφρος, τα μη ποτιστικά χωράφια του κάμπου της Δράμας θα πρέπει να γίνουν αρδεύσιμα, αλλά χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο δίκτυο άρδευσης.
Η θέση της ηγεσίας του Υπουργείου
-Για συνάντηση που θεμελιώνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να υλοποιηθεί το έργο με θετική προσέγγιση απ’ όλες τις πλευρές, έκανε λόγο ο Υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα ασφαλείας που τίθενται ενδιαφέρουν όχι μόνο τις τοπικές κοινωνίες, αλλά πρωτίστως την Πολιτεία που λαμβάνει τις αναγκαίες πρόνοιες για να τηρηθούν οι πιο αυστηροί κανονισμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
«Τηρούνται όλες οι προδιαγραφές, τόσο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως έχει γίνει και με τον αγωγό του ΔΕΣΦΑ», διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Μάκης Παπαγεωργίου.
Δήλωση του Δημάρχου Καβάλας Κ. Σιμιτσή
«Είμαι ικανοποιημένος από την έκβαση της συνάντησης, αφενός γιατί αναδείχθηκε η προχειρότητα, η γύμνια της εταιρίας και η απροθυμία της να μας ακούσει και αφετέρου γιατί μετά από ένα χρόνο σεναρίων επί σεναρίων τέθηκε το θέμα στην ουσιαστική του βάση και είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε αναλυτικά τον υπουργό. Η πολυπληθής παρουσία δημάρχων στη σύσκεψη ανέδειξε και την βούληση και την αποφασιστικότατα των τοπικών κοινωνιών. Συμφωνήθηκε, μετά από αρκετή συζήτηση, ότι θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις υπό το πρίσμα του κόστους-οφέλους, προκειμένου να καταλήξουμε σε λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Στο εξής αναλαμβάνουν δράση οι τεχνικοί σύμβουλοι του κράτους, με το ΓΕΩΤΕΕ και το ΤΕΕ να έχουν οριστεί ως θεσμικοί συνομιλητές και τους μελετητές- τεχνικούς συμβούλους της εταιρίας», δήλωσε στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία» της Καβάλας ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Κωστής Σιμιτσής, με το πέρας της σύσκεψης.
Συλλαλητήριο στη Λυδία στις 9 Φεβρουαρίου
-Για το θέμα της όδευσης του αγωγού TAP και του τρόπου αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός» της Καβάλας, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Καβάλας κ. Κωστή Σιμιτσή.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 9 Φεβρουαρίου, στον περιβάλλοντα χώρο του Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας, την ίδια χρονική στιγμή δηλαδή που η εταιρεία θα πραγματοποιεί ενημερωτική εκδήλωση στο χώρο.
Στην Οργανωτική Επιτροπή του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Δήμων Καβάλας και Δοξάτου, του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, της ΟΕΒΕΚ και των τεσσάρων Επιμελητηρίων, Εμπορικού, Οικονομικού, ΓΕΩΤΕΕ – ΑΜ και ΤΕΕ-ΑΜ.
Από την εφημερίδα Εργασία Συν…
http://www.dramini.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: