Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Έξαρση της γρίπης με άλλους 5 νεκρούς – Στους 79 έφθασε ο αριθμός των νεκρών.


Ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη. Παραμένουν σε ΜΕΘ 46 ασθενείς.


-Τους 79 έφθασαν οι θάνατοι από τη γρίπη, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία ανεβάζουν στα 214 τα άτομα που έχουν νοσηλευθεί συνολικά με γρίπη, ενώ αυτήν τη στιγμή 46 ασθενείς παραμένουν σε ΜΕΘ.

-Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα που έπασχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα και δεν είχαν εμβολιαστεί.

-Με βάση τα δεδομένα των δύο τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας (2011-2012 και 2012-2013), φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],  

δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

-Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο.

-Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος), η έγκαιρη χρήση των αντιικών φαρμάκων-διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: