Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Νέο κρυφό χαράτσι: Αυξήθηκε η συμμετοχή στα φάρμακα.


Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ακριβά την αγωγή τους ακόμη και για γενόσημα!

-Από την τσέπη τους θα πληρώνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι το μεγαλύτερο ποσοστό της τιμής στα φάρμακα, καθώς εν κυρπτώ, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί αυξήθηκε το κόστος συμμετοχής των ασφαλισμένων.

-Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ακριβά την αγωγή τους ακόμα και όταν επιλέγουν γενόσημα, επιχειρώντας να κάνουν οικονομία.

-Το κρυφό χαράτσι, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, κρύβεται στις νέες μειωμένες τιμές αναφοράς δηλαδή, το ποσό που πραγματικά καλύπτει το Ταμείο.

-Για παράδειγμα, ενώ στα μέσα Μαρτίου η ασφαλιστική τιμή για τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη (χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς υπέρτασης) ήταν 5,32 ευρώ, σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 4,85 ευρώ.

-Μοιραία, λοιπόν, επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι, με τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν ότι σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενημερώνονται για νέα ψαλιδίσματα στις ασφαλιστικές τιμές.

-Μια ακόμη σημαντική, έμμεση επιβάρυνση έρχεται μέσα από τις συσκευασίες των σκευασμάτων. Συγκεκριμένα, η λιανική τιμή των φαρμάκων είναι ανάλογη της περιεκτικότητας των σκευασμάτων, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει και στην περίπτωση της ασφαλιστικής τιμής.

-Για παράδειγμα, η περίπτωση γενόσημης στατίνης: για τη συσκευασία των 20 mg η λιανική τιμή έχει διαμορφωθεί στα 13,92 ευρώ. Όμως, για το ίδιο φάρμακο η τιμή σκαρφαλώνει στα 24,73 ευρώ όταν η περιεκτικότητά του είναι 40 mg. Παρ' όλα αυτά, η ασφαλιστική τιμή παραμένει κολλημένη στα 8,50 ευρώ.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: