Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Χαβιάρι από τα ιχθυοτροφεία των πηγών Κεφαλαρίου-Δράμας στις αγορές του κόσμου.

Χαβιάρι από οξύρρυγχους


-Ελληνικό χαβιάρι από ρώσικους οξύρρυγχους θα ξεκινήσει από του χρόνου το ταξίδι του, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για να τέρψει τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, με φροντίδα της εταιρείας  «Οξύρρυγχος Ελλάς Α.Ε.»

- Το 2008, ο ομογενής Χρήστος Σελβίδης και η εταιρεία «Οξύρρυγχος Ελλάς Α.Ε.» εξαγόρασε το πλειοψηφικό ποσοστό της  επιχείρησης «Γ. Μπερμπερίδης Ο.Ε.» δημιουργώντας την εταιρεία “Γ. Μπερμπερίδης και «Οξύρρυγχος Ελλάς Α.Ε.» Ο.Ε.” και το εκτροφείο πέστροφας  που λειτουργούσε  ως τότε στο Κεφαλάρι Δράμας άλλαξε παραγωγικό προσανατολισμό παράγοντας μόνο οξύρρυγχο.

-Η εταιρεία Οξύρρυγχος Ελλάς Α.Ε. στην οποία μετέχουν εκτός του Χρήστου Σελβίδη άλλοι τρεις ακόμη συνεταίροι, είναι πλέον πανέτοιμη να προχωρήσει στο σχέδιο που προβλέπει την παραγωγή του πολύτιμου και πανάκριβου αυτού εδέσματος, του μαύρου χαβιαριού, που σήμερα στη διεθνή αγορά πουλιέται περίπου προς 400 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού).

-Ο ομογενής από το Βατούμ, είδε την επιχειρηματική προοπτική και μπήκε στην Οξύρρυγχος Ελλάς, που σήμερα, από δικό της γόνο, εκτρέφει ως και 80 τόνους οξύρρυγχου, τεσσάρων διαφορετικών ειδών, το ρώσικο, το σιβηρικό, το Husohuso (Beluga) και το είδος  Acipencer stellatus.

«Το Μάρτιο του 2015 θα έχουμε την πρώτη εμπορεύσιμη παραγωγή μαύρου χαβιαριού. Ένα προϊόν περιζήτητο σε όλο τον κόσμο, που παράγεται πλέον μόνο σε ιχθυοτροφεία, καθώς το είδος αυτό προστατεύεται από διεθνή συνθήκη (CITES). Το περιβάλλον στο Κεφαλάρι, με τα τρεχούμενα καθαρά νερά, είναι ιδανικό για τη συγκεκριμένη υδατοκαλλιέργεια», τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Σελβίδης.

-Η παραγωγή χαβιαριού είναι δουλειά για υπομονετικούς. Το θηλυκό ψάρι, μπορεί να δώσει τους πολύτιμους μαύρους κόκκους μετά από 7-8 χρόνια εκτροφής σε ειδικές συνθήκες (διατροφή, θερμοκρασία νερού κλπ).

-Μέχρι τώρα η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας – εκτροφής οξύρρυγχου, η επιχείρηση, συντηρείται από την πώληση ψαριών, αποκλειστικά αρσενικών  οξύρρυγχων, αφού εγκαταλείφθηκε η εκτροφή της αμερικανικής πέστροφας. Έτσι, όταν τα ψάρια φτάσουν στην ηλικία των τριών ετών, εντοπίζονται τα αρσενικά από τα θηλυκά και τα πρώτα οδηγούνται στην αγορά, ενώ τα θηλυκά μπαίνουν σε ειδικές δεξαμενές, ώσπου, με την ειδική τροφή που τους δίνεται, να φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία και βάρος, για να δώσουν το χαβιάρι.

«Εκτιμούμε ότι από του χρόνου θα παράγουμε, ετησίως, περί τον ενάμισι τόνο χαβιάρι. Σήμερα και ως τότε, εμπορευόμαστε το φρέσκο αρσενικό οξύρρυγχο, ένα ψάρι που στην Ελλάδα δεν είχαν συνηθίσει να το καταναλώνουν. Ωστόσο, υπάρχει ζήτηση, αν σκεφθεί κανείς ότι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έχουν έρθει περίπου 800.000 ομογενείς. Έτσι, τα ψάρια διατίθενται στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν πλέον μάθει και οι ντόπιοι να το εκτιμούν, οπότε πουλιέται στη Δράμα αλλά και σε όλη τη Θράκη», πρόσθεσε ο κ. Σελβίδης.

-Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, την περίοδο εκκόλαψης, δηλαδή από Μάρτιο ως Μάιο, διαθέτει προς πώληση και γόνους, ενώ δέχεται και παραγγελίες γονιμοποιημένου χαβιαριού ρωσικού οξύρρυγχου.

-Για τη μονάδα εκτροφής οξυρρύγχου στο Κεφαλάρι Δράμας, ο Μάρτιος του 2015, θα είναι ο κρίσιμος μήνας αφού τότε θα φανεί το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης, πολύχρονης (από το 2008), προσπάθειας.

Voria.gr – Άννης Καρολίδου – dramini.gr –

Με τις συμβουλές του

Κοσμά Δ. Σωφρονίδη

Βιολόγου – Ιχθυολόγου (MSc)

Τμήμα ΑΛΙΕΙΑΣ Περιφερειακής Ενότητας ΔΡΑΜΑΣ

http://www.dramini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: