Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Απόψε η πιο φωτεινή «υπερπανσέληνος» του χρόνου.


-Πιο «μεγάλη» και πιο φωτεινή από τις άλλες δύο «υπερπανσελήνους» του 2014, θα είναι αυτή που θα προβάλλει στον ουρανό απόψε το βράδυ. Θα φαίνεται κατά 16% μεγαλύτερη και κατά 30% φωτεινότερη, από όταν βρισκόταν στο απόγειο,…

δηλαδή στην μεγαλύτερη απόστασή της από τη Γη, τον Ιανουάριο.

-Φέτος, είχαμε «υπερπανσέληνο» στις 12 Ιουλίου, ενώ ακόμη μία αναμένεται στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η αποψινή, αναμένεται να είναι η πιο εντυπωσιακή, γιατί το φεγγάρι θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη.

-Συγκεκριμένα, το φεγγάρι θα βρίσκεται 863 μίλια πιο κοντά στη Γη από ότι βρισκόταν στην πανσέληνο του Ιουλίου.

-Παρά το γεγονός ότι για τον απλό κόσμο η πανσέληνος του Αυγούστου είναι ένα «γεγονός», οι αστρονόμοι δεν δείχνουν την ίδια συγκίνηση.

-Ο Τζεφ Τσέστερ, από το US Naval Observatory, αναφέρει πως ενώ στα social media και στον Τύπο γίνεται πολύς λόγος για την «υπερπανσέληνο» για τους επιστήμονες είναι ένα «μη γεγονός».

-Ο ίδιος σημειώνει πως η εντυπωσιακή στιγμή του φεγγαριού σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα. Τότε, για λόγους που δεν είναι κατανοητός από τους επιστήμονες, φαίνεται υπερβολικά μεγάλο και «εξωπραγματικό». Αυτή είναι η στιγμή που περιμένουν να απαθαντίσουν οι φωτογράφοι.

-Πάντως και ο Τσέστερ ομολογεί πως – παρότι επιστημονικά δεν έχει μεγάλη «αξία» – μία «υπερπανσέληνος» έχει δύο τουλάχιστον θετικά σημεία. Πρώτον, ότι βγάζει τους ανθρώπους έξω από τα σπίτια για να κοιτάξουν τον νυχτερινό ουρανό και δεύτερον, ότι ίσως έτσι αποφασίσουν να μάθουν περισσότερα για την Αστρονομία.

-Σημειώνεται πως φέτος, μαζί με την «υπερπανσέληνο» θα έχουμε και τη βροχή των Περσείδων, που θα κορυφωθεί το τριήμερο από τις 11 ως τις 13 Αυγούστου.

Πηγή: Washington Post
http://www.trelokouneli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: