Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Κέρδη από δύο αρωματικά φυτά.


Η καλλιέργεια της σάλβιας διαρκεί 5-8 χρόνια και μπορεί να αναπτυχθεί σε ξηρικά εδάφη με μεγάλη ηλιοφάνεια και υψόμετρο μεγαλύτερο των 300 μέτρων, επειδή σε χαμηλότερο υψόμετρο σε υγρά εδάφη, αναπτύσσει μεγάλη ποσότητα χλωρής μάζας που περιέχει κατώτερης ποιότητας αιθέριο έλαιο.

-Καθαρό εισόδημα από 400 έως 700 ευρώ υπόσχονται στους παραγωγούς η σάλβια και η μαντζουράνα, δύο αρωματικά φυτά που προσφέρουν μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα.

-Λιγότερο γνωστά μεν από τη μεγάλη «οικογένεια» των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εξίσου αποδοτικά δε, προσφέροντας καθαρά κέρδη από 400 έως 700 ευρώ ανά στρέμμα.

-Ο λόγος για τη σάλβια και τη μαντζουράνα, δύο αρωματικά φυτά η καλλιέργεια των οποίων αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο συμπληρωματικό εισόδημα.

-Εμφανίζουν αξιοσημείωτες προοπτικές ανάπτυξης και παρότι η καλλιέργεια των φυτών αυτών στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, δίνοντας παράλληλα ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης.

-Η μαντζουράνα, η καλλιέργεια της οποίας έχει κόστος εγκατάστασης περίπου 250 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα 400- 600 ευρώ το στρέμμα, ευδοκιμεί -όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- σε περιοχές με ήπιο κλίμα και κυρίως σε παραθαλάσσιες, νησιωτικές περιοχές και σε γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση.

-Δεν έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, γι' αυτό πρέπει να επιλέγονται δροσερές περιοχές ή να γίνονται τουλάχιστον 2-3 ποτίσματα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. -Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, αφού πρώτα σπαρθεί σε σπορεία κατά το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Απαιτούνται 10 γραμμάρια σπόρου για μία έκταση 6-8 m2 σπορείου που είναι απαραίτητη για να παραχθούν τα απαραίτητα φυτά ώστε να φυτευτεί ένα στρέμμα στον αγρό. Επίσης πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες από φυτείες μεγαλύτερες του έτους.
Το φυτό μαντζουράνα

-Η φύτευση γίνεται σε γραμμές σε αποστάσεις γραμμών 40 εκατοστά και μεταξύ των φυτών 30 εκατοστά.

-Η μαντζουράνα είναι φυτό που θέλει περιποίηση και πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ζιζάνια, στα οποία είναι ευαίσθητη, κυρίως στα πολυετή. Η καταπολέμηση πρέπει να γίνεται με σκαλίσματα στη βιολογική καλλιέργεια ή και με τα κατάλληλα ζιζανιοκτόνα στη συμβατική.

-Η συλλογή γίνεται με χορτοκοπτική μηχανή. Οταν πρόκειται να παραχθεί αιθέριο έλαιο, η χορτοκοπή πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη άνθηση.

-Όταν ο σκοπός της καλλιέργειας είναι τα ξηρά φύλλα (δρόγη), η χορτοκοπή γίνεται λίγο πριν από την άνθηση. Συνήθως γίνονται δύο συλλογές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο. Στη συνέχεια γίνεται αποξήρανση των φυτών, τρίψιμο και κοσκίνισμα.

-Η στρεμματική απόδοση σε χλωρό χόρτο κυμαίνεται σε 400-500 κιλά. Σε ξηρά δρόγη η απόδοση είναι 40-50% του χλωρού, δηλαδή 150-250 κιλά.

-Η ξηρά δρόγη χρησιμοποιείται ως άρτυμα. Θεωρείται σαν αντισπασμωδικό, αντινευραλγικό, αντικεφαλαλγικό, αντισηπτικό κλπ. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία, την αρωματοποιία κλπ.

Η σάλβια

-Με κόστος εγκατάστασης περίπου 300 ευρώ το στρέμμα, η καλλιέργεια της σάλβιας μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα 500-700 ευρώ το στρέμμα και όπως επισημαίνει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, μπορεί να αναπτυχθεί σε ξηρικά εδάφη με μεγάλη ηλιοφάνεια και υψόμετρο μεγαλύτερο των 300 μέτρων, επειδή σε χαμηλότερο υψόμετρο σε υγρά εδάφη, αναπτύσσει μεγάλη ποσότητα χλωρής μάζας που περιέχει κατώτερης ποιότητας αιθέριο έλαιο.

-Η καλλιέργειά της διαρκεί 5-8 χρόνια και τα πιο κατάλληλα εδάφη είναι τα μέσης συστάσεως έως ασβεστούχα και αυτά που έχουν καλή αποστράγγιση.

-Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους. Ο σπόρος σπέρνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη σε σπορεία και στη συνέχεια μεταφυτεύονται στο χωράφι τα φυτάρια μόλις αποκτήσουν 4 φύλλα. Απαιτούνται 5-6 m2 σπορείου για να καλύψουν τις ανάγκες φυτεύσεως ενός στρέμματος σε φυτά, αν λάβουμε υπόψη μας ότι απαιτούνται 30-40 γραμμάρια σπόρου.

-Μπορεί να σπαρθεί ο σπόρος και απευθείας στο χωράφι, αλλά πρέπει να σπαρθούν περίπου 500 γραμμάρια το στρέμμα στην περίπτωση αυτή.

-Επίσης πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες αλλά και με μοσχεύματα μεγέθους 8-10 εκατοστών.

-Η φύτευση των φυταρίων γίνεται σε γραμμές που απέχουν 60-80 εκατοστά και φυτό από φυτό 50-60 εκατοστά.

-Πρέπει να γίνεται καταστροφή των ζιζανίων, με σκαλίσματα ή και με ζιζανιοκτόνα στη συμβατική καλλιέργεια. Η λίπανση πρέπει να γίνεται με μικρή ποσότητα λιπάσματος και κυρίως φωσφορικού, επειδή οι μεγάλες ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων προκαλούν παραγωγή κατώτερης ποιότητας αιθέριου ελαίου.

-Η συλλογή γίνεται μόνο των ανθοφόρων βλαστών, επειδή εκεί η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο είναι μεγαλύτερη. Η συλλογή γίνεται όταν τα φυτά είναι σε πλήρη άνθηση, δηλαδή κατά τον Ιούνιο. Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο των χλωρών ανθοφόρων βλαστών είναι 0,1-0,15%.

-Το αιθέριο έλαιο παραλαμβάνεται με εκχύλιση με πετρελαϊκό αιθέρα ή με απόσταξη των χλωρών ανθοφόρων βλαστών.

-Το αιθέριο έλαιο της σάλβιας χρησιμοποιείται κυρίως στην αρωματοποιία. -Χρησιμοποιείται σε μείγματα με άλλα αιθέρια έλαια, για παραγωγή αρωμάτων αλλά και σαν σταθεροποιητής των διαφόρων αρωμάτων.

Πού θα απευθυνθώ

Κάσσανδρος Γάτσιος. Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Εταιρεία SYMAGRO. Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Τηλ. 6944846475 - 26510 07653

Κώστας Νάνος

http://www.ethnos.gr/entheta.

Δεν υπάρχουν σχόλια: