Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Υπερχείλισε ο Στρυμόνας, πλημμύρισε η Τούζλα - Αποκλεισμός λεωφορείων στην Πρώτη Σερρών λόγω κατολίσθησης από το Παγγαίο.


-Μετά την..."λίμνη των Τεναγών" μπορούμε πλέον άφοβα να μιλάμε για την..."λίμνη της Τούζλας", καθώς μπορεί οι βροχές στην περιοχή του δήμου Παγγαίου να έχουν κοπάσει ωστόσο τόσο η παραλία της Τούζλας όσο και οι παρακείμενοι οικισμοί (Ορφάνι, Κάρυανη κλπ) έχουν μετατραπεί σε βούρκο εξαιτίας των νερών που έχουν προέλθει τόσο από τις καταρρακτώδεις βροχές της χτεσινής ημέρας όσο και από την υπερχείλιση, σε ορισμένα σημεία, του ποταμού Στρυμόνα.
-Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει -ευτυχώς- κίνδυνος για το αντλιοστάσιο από το οποίο παίρνουν νερό οι αγρότες του κάμπου του Ορφανίου, ωστόσο δεν είναι λίγα τα χωράφια που έχουν καλυφθεί εξ ολοκλήρου με νερό (όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που απέστειλε στο Kavala Portal ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιός).

-Προβλήματα, ωστόσο, δεν προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές μόνο στον δήμο Παγγαίο αλλά και στον γειτονικό δήμο Αμφίπολης, καθώς αποκλεισμένα, για μισή ώρα περίπου, έμειναν έξι ταξιδιωτικά λεωφορεία με προσκυνητές που επισκέφθηκαν το μοναστήρι της Αγίας Ανάληψης της Πρώτης, λόγω κατολίσθησης, που προκλήθηκε στον περιφερειακό δρόμο. Ο δρόμος καθαρίστηκε τελικά, από χωματουργικό μηχάνημα, το οποίο απομάκρυνε τις πέτρες και τα χώματα από το οδόστρωμα και τα λεωφορεία με τους επιβάτες συνέχισαν κανονικά την πορεία τους.

-Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο «είναι η έβδομη φορά, μέσα σε λίγες μέρες, που στο συγκεκριμένο σημείο σημειώνονται κατολισθήσεις», ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πριν από μέρες οι δυνατοί άνεμοι και η συνεχής βροχή ξερίζωσαν δέντρο που έκοψε το δρόμο στα δύο».

«Καθημερινώς στέλνω το μηχάνημα για να καθαρίσει τον περιφερειακό δρόμο προς το μοναστήρι, αλλά δυστυχώς η επαναλαμβανόμενη κακοκαιρία, δημιουργεί κατολισθήσεις του όρους Παγγαίου» δήλωσε ο δήμαρχος Αμφίπολης, ενώ επεσήμανε ότι «ουσιαστικές παρεμβάσεις στο σημείο μπορούν να γίνουν μόνο όταν καλυτερέψει ο καιρός».
-Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι του δήμου Βισαλτίας, που προσπαθούν να περιορίσουν από το πρωί τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα, που κατάφεραν τελικά να σπάσουν μέρος του αναχώματος στον οικισμό του Αχινού και να διεισδύσουν σε καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις.

-Από νωρίς το μεσημέρι, η δημοτική Αρχή σε συνεργασία με άνδρες του στρατού κατάφεραν να δημιουργήσουν, παράκτια του Στρυμόνα, ένα περιμετρικό ανάχωμα, ύψους περίπου 1,5 μέτρου, με σκοπό να αποτρέψουν τα νερά να φτάσουν στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

-Οι θυρόπορτες του φράγματος της Κερκίνης ανοιγοκλείνουν σταδιακά, με τη στάθμη του νερού της λίμνης να παραμένει στο κόκκινο, καθώς μέσα της χύνεται ο Στρυμόνας που φέρνει μαζί του τεράστιους όγκους νερού από τα λιωμένα χιόνια της γειτονικής Βουλγαρίας.

-Ο δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε πως «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά πολύ σοβαρή», ενώ είναι καθησυχαστικός απέναντι στους κατοίκους του δήμου του, που φοβούνται να μην πλημμυρίσουν τα σπίτια τους, σε περίπτωση που δεν αντέξει τον όγκο του νερού, το ανατολικό φράγμα της Κερκίνης.

-Επί ποδός βρίσκεται και ο δήμος Εμμανουήλ Παππά, που αναμένει σε λίγες ώρες να φτάσουν τα νερά του Στρυμόνα, που ήταν εγκλωβισμένα στη λίμνη Κερκίνη. Παρά την επούλωση των πληγών που άνοιξε ο ποταμός παράκτια του εν λόγω δήμου, το σπασμένο ανάχωμα στο Πεθελινό, παραμένει επικίνδυνο, καθώς αποτελεί και την εύκολη δίοδο του ποταμού αλλά και των παραποτάμων του.

http://www.weekinews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: