Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ακρίβεια και κερδοσκοπία επανεμφανίστηκαν στο καλάθι της νοικοκυράς και μάλιστα στις πασχαλινές αγορές.


-Κρεοπώλες πωλούν τα αρνάκια και κατσικάκια με αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τιμές κατά 25%. Επικαλούνται τις ανατιμήσεις που έκαναν οι κτηνοτρόφοι λόγω των ζημιών που υπέστησαν στα κοπάδια τους από τον καταρροϊκό πυρετό. Μανάβικα πωλούν τα κηπευτικά ακριβότερα ακόμη και 100% έναντι του περσινού Πάσχα, αποδίδοντας τις υψηλές τιμές στις αντίστοιχες που διαμόρφωσαν οι παραγωγοί λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τις καλλιέργειές τους.

-Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τιμοληψίες, τα εγχώρια αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος έχουν σκαρφαλώσει ακόμη και στα 11,5 ευρώ το κιλό στα κρεοπωλεία, ενώ και οι χαμηλές τιμές - προσφορές των σούπερ μάρκετ είναι υψηλότερες κατά 25%. Αλλά και οι πατάτες έχουν εκτιναχθεί στο 1 ευρώ το κιλό, ενώ κατά 50% ακριβότερα από πέρυσι πωλούνται ο άνηθος και ο μαϊντανός. Διπλάσιες είναι οι τιμές στα αγγούρια.

-Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για τις χιλιάδες των ελληνικών νοικοκυριών είναι δυσβάσταχτο. Μετά την ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων τους, απέκτησαν έναν άλλον αντίπαλο, αυτόν της κερδοσκοπίας. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων αδυνατούν να παρέμβουν ουσιαστικά καθώς η αγορά είναι ελεύθερη, ενώ άλλος ένας παράγοντας που καθυστέρησε τη δράση τους ήταν κι αυτός της μετεκλογικής περιόδου και της καθυστέρησης τοποθέτησης των επικεφαλής αξιωματούχων.

Στα ύψη οι τιμές

-Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα αμνοερίφια, όπου ύστερα από χρόνια οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος με δηλώσεις του στο «Εθνος» δίνει τις εξηγήσεις για τις αυξήσεις στις τιμές παραγωγού: «Τρεις είναι οι λόγοι που οι κτηνοτρόφοι διέθεσαν τα αμνοερίφια ακριβότερα κατά 20% από πέρυσι: Ο πρώτος έχει να κάνει με τον καταρροϊκό πυρετό που έπληξε την παραγωγή. Νόσησαν περίπου 1 εκατομμύριο αμνοερίφια, ενώ 50.000 θανατώθηκαν. Ετσι η παραγωγή ήταν μικρότερη. Ο δεύτερος λόγος αφορά το ότι κτηνοτρόφοι επειδή είχαν ανάγκη ρευστού έσφαξαν νωρίτερα, για την ακρίβεια την περίοδο των Χριστουγέννων, ζώα τα οποία και διέθεσαν τότε. Η τρίτη αιτία έχει να κάνει με το Πάσχα των Καθολικών που έπεσε νωρίτερα με αποτέλεσμα παραγωγοί να κάνουν εξαγωγές. Έτσι, συμπερασματικά, τα κρέατα ήταν λιγότερα στην εγχώρια αγορά και οι τιμές ανέβηκαν».

-Σε ό,τι αφορά τα κηπευτικά έμποροι αποδίδουν τις υψηλές τιμές στις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις.

Συμβουλές
-Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή συμβουλεύει:

-Να προγραμματίσουν έγκαιρα τις αγορές τους προκειμένου να έχουν δυνατότητα επιλογών ως προς την τιμή και την ποιότητα των προϊόντων.

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε προμηθευτές που διαφημίζουν την πώληση προϊόντων σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Οι συγκεκριμένοι πρέπει να διαθέτουν εύλογες ποσότητες για εύλογο διάστημα, διαφορετικά οφείλουν να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους καταναλωτές.

-Σε ό,τι αφορά τα κρέατα οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν:

-Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να φέρουν την ωοειδή σφραγίδα σήμανσης καταλληλότητας.

-Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τιρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».

-Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με ένδειξη χώρας προέλευσης.

-Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν υποχρεωτικά ωοειδή σφραγίδα χρώματος καφέ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης.

-Κατά την πώληση αμνοεριφίων πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και να εξασφαλίζεται κατάλληλη θερμοκρασία στους χώρους συντήρησης. Γενικά όλα τα νωπά κρέατα πρέπει να βρίσκονται εντός ψυκτικών θαλάμων και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5°C.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: