Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Δοξάτου «Ανοιχτή Παρέμβαση» σχετικά με την Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δοξάτου την 19 Μαϊου 2015.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13 
Την Τρίτη  19 Μάιου 2015 στο Δημαρχείο Καλαμπακίου κλήθηκε σε τακτική συνεδρίαση  (10η) και ώρα 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δοξάτου.
Παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι 18/27 (2/3 από την Ανοιχτή Παρέμβαση, 6/8 από τη Μείζονα Αντιπολίτευση, 10/15 από τη Συμπολίτευση).
 Ο δημοτικός σύμβουλος Στάντζιος Π. αποχώρησε στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χατζηλαζάρου Α., Μπερμπερίδης Α., Χαριτωνίδης Ι., Δημητριάδου Ι., Φυρινίδης Ε., Τίρλας Δ., Παπάζογλου Μ., Καραγιαννίδου – Συμεωνίδου Π. αποχώρησαν στο 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Να σημειώσουμε ότι η 19 Μαΐου είναι η μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.
Αμέσως μετά την διαπίστωση απαρτίας ζήτησε το λόγο ο δημότης κ. Χατζηπέτρου Κ. για ζήτημα που αντιμετωπίζει στην Τραχεία Κυργίων με τους ελεύθερα κατασκηνώνοντες Αθίγγανους.
Στη συνέχεια ζήτησε το λόγο η κα Τσαουσίδου Σοφία, Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας εκλεγμένη με την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, και δήλωσε την ανεξαρτητοποίηση της, γιατί σπανίως πραγματοποιούνται συμβούλια στην Κοινότητα των Κυργίων και, όταν γίνονται, οι αποφάσεις που λαμβάνονται ανατρέπονται από τον Πρόεδρο με την ανοχή του Δημάρχου.
Εκτός Ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν δύο θέματα, τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα:
1ο θέμα: «Μερική τροποποίηση της αριθ. 82/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Περί μείωσης των θέσεων υδρονομέων και της χρονικής περιόδου άρδευσης»
2ο θέμα: «Μερική τροποποίηση της αριθ. 13/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Περί Συντήρησης και  Επισκευής μεταφορικών  μέσων, Ανταλλακτικά  μεταφορικών μέσων»
Στη συνέχεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα τακτικά θέματα:
1 Θέμα:     Ψήφισμα για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα ΕΚΑΒ Δράμας.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.
2 Θέμα:     Λήψη απόφασης για τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δοξάτου (σχετική απόφαση Δ.Σ. 145/2011).
Ο κανονισμός Λειτουργίας του Δ.Σ. ψηφίστηκε από το Δ.Σ. (απόφαση 145/2011) ομόφωνα με 26/27 ψήφους. Ψηφίστηκε μάλιστα και από Δημοτικούς Συμβούλους που ήταν τότε αντιπολίτευση και σήμερα συμπολίτευση (Βαϊραμίδης Σ., Ζουμπούλογλου Α., Ζεκερίδης Χ., Ιωάννου Χ., Σερέτης Α.).
Στις 30/3/2015 με την 84/2015 απόφαση του το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία [12 υπέρ, 4 κατά (Κωνσταντινίδου Ε., Παπάζογλου Μ., Σερέτης Α. και Χατζηλαζάρου Α.) και 1 παρών (Φυρινίδης Ε.)] αποφάσισε την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. Τότε καταγγείλαμε την απόπειρα φίμωσης των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης και δηλώσαμε ότι θα προσφύγουμε κατά της απόφασης αυτής (βλέπε Δελτίο Τύπου 11 της Ανοιχτής Παρέμβασης στις 4/4/2015), πράγμα το οποίο κάναμε την 16/4/2015 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Η προσφυγή μας αυτή   απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη, αν και μας είπαν προφορικά ότι είμαστε εντός των χρονικών ορίων.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης όμως ακύρωσε την 84/2015 απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Δοξάτου, γιατί δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία (14 τουλάχιστον από τους 27 ψήφους των μελών του Δ.Σ. του Δ. Δοξάτου).
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. πρότεινε την αναβολή του θέματος, γιατί θέλουν να το ξανασυζητήσουν στην  παράταξη της Δημοτικής Αρχής (συμπολίτευση), λες και δεν είχαν μέχρι τώρα χρόνο να το συζητήσουν. Μήπως απλά δεν μπορούν να μαζέψουν 14 ψήφους Δημοτικών Συμβούλων;
 Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και ζητήσαμε να αποσυρθεί το θέμα, γιατί η μέχρι τώρα ιστορία της λειτουργίας του Δ.Σ. έχει καλώς.
Τελικά, το θέμα αναβλήθηκε με πλειοψηφία 9 υπέρ και 7 κατά.
3 Θέμα:     Λήψη απόφασης για αντικατάσταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Δοξάτου.
Η Ανοιχτή Παρέμβαση το καταψήφισε, γιατί πιστεύει ότι μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση χωρίς να προστρέξουμε σε νομική ανάλυση και στην τελική γιατί δεν το έκανε το Πρόεδρος πριν φέρει το θέμα προς ψήφιση; Το θέμα αναβλήθηκε κατά πλειοψηφία.
4 Θέμα:     Λήψη απόφασης για συμμετοχή του Δήμου Δοξάτου στο «Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη»  Ψηφίστηκε ομόφωνα.
5 Θέμα:     Λήψη απόφασης για έγκριση διενέργειας προμήθειας καυσίμων & ελαιολιπαντικών για τις ανάγκες του Δήμου και των νομικών του προσώπων.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χατζηλαζάρου Α., παίρνοντας πρώτος το λόγο  ρώτησε, γιατί καθυστέρησε τόσο ο Δήμος και φτάσαμε στο σημείο να προβούμε σε απευθείας αναθέσεις, αν και από τον Αύγουστο του 2014 (πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής) ενημερώθηκε από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.
Στην αίθουσα δεν υπήρχε ο Δήμαρχος για να απαντήσει, ούτε αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι μπορεί να δοθεί απάντηση βάσει κανονισμού  σε ένα μήνα.
Η Ανοιχτή παρέμβαση είπε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, γιατί τότε θα ψηφίσουμε σε ένα μήνα!
Εμφανίστηκε ξαφνικά ο Δήμαρχος από το γραφείο του που γειτνιάζει στην αίθουσα του Δ.Σ. και είπε ότι άλλαξε η νομοθεσία και έτσι έχουμε την καθυστέρηση αυτή και αποχώρησε.
Ο κ. Χατζηλαζάρου Α. ζήτησε να ενημερωθούμε για την αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά απάντηση δεν πήραμε. Να σημειωθεί ότι στην εισήγηση της υπηρεσίας δεν αναφέρεται πουθενά κάτι τέτοιο!
Μετά από αυτήν την εξέλιξη σύσσωμες οι αντιπολιτεύσεις (Μείζων και Ελάσσων) αποχωρήσαμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης, δηλώσαμε ότι δεν είναι δυνατόν το Δημοτικό Συμβούλιο δήμου να είναι Παιδική Χαρά!
Κατόπιν τούτου το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με 9 παρόντες Δ.Σ. της Συμπολίτευση
6 Θέμα:     Λήψη απόφασης για επιστροφή ποσού 348,68€ στη Δάντη Ειρήνη ως αχρεωστήτως εισπραχθέν από λανθασμένη δήλωση εσόδων.  Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με 9 παρόντες Δ.Σ. της Συμπολίτευσης.
7 Θέμα:     Λήψη απόφασης για αποδοχή χρηματοδότησης για την ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων που απασχολήθηκαν κατά την προπαρασκευή και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 και τροποποίηση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με 9 παρόντες Δ.Σ. της Συμπολίτευσης.

Καλαμπάκι, 29-5-2015                          Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της
                                        «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ»
                                        Βούλα Καραγιαννίδου-Συμεωνίδου
                                         Ελένη Κωνσταντινίδου
                                                    Μιχάλης Γ. Παπάζογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: