Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μικρασιάτικη Σωκιαλίδικη Αποκρηά την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 ώρα 13.00΄στην πλατεία Κυργίων.


ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΩΚΙΑΛΙΔΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ

ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΘΙΜΟΥ – « ΤΟΥ ΚΑΔΗ» και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

ΜΕ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΣΩΚΙΑΛΙΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

-Όσο τα χρόνια περνούν ήσυχα μέσα σε ξενόφερτες εκδηλώσεις και στην μοίρα που ορίζεται από την παγκοσμιοποίηση τόσο πιο σημαντικό είναι σήμερα να αναβιώσουμε έθιμα που ξεχάσαμε μέσα στο συρτάρι για πολλά χρόνια Η νέα γενιά τα έχει απλός ακούσει σαν παραμύθι από τους παππούδες τους, οι οποίοι τα «κουβάλησαν» μαζί με το πόνο τους από τις χαμένες πατρίδες, ενώ σήμερα που κοντά στο σύλλογο βρίσκονται οι τελευταίοι πρωτομάστορες του εθίμου είναι πλέων επιτακτικός ο λόγος για την αναπαράσταση του εθίμου, με σκοπό την αναβίωση του.

-Το έθιμο του καδη στα Kυργία εμφανίστηκε μαζί με τους πρόσφυγες το 1922, τους προσφυγές που προέρχονται από τα Σώκια τις επαρχίας Αϊδίνιου. Κατά την πορεία τους προς την νέα πατρίδα τα κυργια Δράμας πολύ από τους Σωκιανους έκαναν μια μικρή στάση στην Σάμο οπού σε μερικά χωριά το έθιμο κρατά μέχρι και τις μέρες μας με μεγάλη επιτυχία.

-Το έθιμο του καδη ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της αποκριάς στο χωριό μέχρι και τις αρχές περίπου του 1970, για όσους δεν γνωρίζουν ο καδης είναι ο μουσουλμάνος ιεροδικαστης, οποίος δικάζει με βάση τους κανόνες της σουνα, δηλαδή της ισλαμικής νομοθεσίας, λύνει διαφορές, προσπαθεί να είσπραξη πρόστιμα (τζερεμέδες) για το σουλτάνο και κυριος μπορεί να λέει ότι θέλει όπως το θέλει μέσα στα όρια τις σάτιρας.

-Ο άνθρωπος που υποδύεται των καδη στην αποκριά δεν θα μπορούσε να είναι  τυχαίο πρόσωπο, αλλά αντίθετα απαραίτητη προϋπόθεση να ήταν σεβαστός από όλους , να μην μεθά , να πίνει μα να μην μεθά, να κατέχει τους χωριανούς, να είναι σοβαρός αλλά να κάνει και καλαμπούρια.

-Στην αρχή του δρώμενου η  φρουρά του τα «γκιζάνια» τον περίφεραν στους δρόμους και τις γειτονιές του χωριού, καθισμένο ανάποδα πάνω σε έναν γαϊδαρο. Στην πλατεία που κατέληγαν, έστηναν το «δικαστήριο» επινοούσε κατηγορητήρια της στιγμής και «δίκαζε τους χωριανούς και τους τοπικούς άρχοντες επιβάλλοντας ποινές, μέσα σε γέλια τρανταχτά

-Τότε άρχιζε το γλεντι συνοδεία της τσαμπουνάς, που κράταγε ώρες πολλές με σωκιανιδικα τραγούδια 

-Άρχισε, γλώσσα μ’ άρχισε και χείλη μου περετα

και συ καημενη μου καρδιά, όσα κι αν έχεις πέτα



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στη

«Μικρασιατική Σωκιαλίδικη Αποκριά»

την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 13:00 στη Πλατεία των Κυργίων. 

Ένα παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα  «Εμπειροτέχνες» και αποκριάτικα «Σωκιαλίδικα» τραγούδια με την συνοδεία τσαμπούνας.

Φιλική Εμφάνιση ο Καδής με τα Γκιζάνια του.

-Συμμετέχουν  οι Σύλλογοι με τα Μικρασιατικά τους χορευτικά τμήματα:

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας «ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ»

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ακροποτάμου Καβάλας



Με εκτίμηση :

Μιχάλης Φονδουλάκος

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κυργίων








Δεν υπάρχουν σχόλια: