Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ποιοι χάνουν την ιδιότητα του αγρότη και τις αντίστοιχες επιδοτήσεις.


 -Επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει σωρευτικά να πληρούνται για να θεωρηθεί κάποιος επαγγελματίας αγρότης.

- Στο 50% το συνολικό εισόδημα που λαμβάνεται από αγροτική δραστηριότητα από 35% που είναι σήμερα.

-Με άρθρο του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει σωρευτικά να πληροί το ενήλικο φυσικό πρόσωπο για να θεωρηθεί επαγγελματίας αγρότης.

-Ως επακόλουθο της αυστηροποίησης των προϋποθέσεων της έννοιας του επαγγελματία αγρότη θα είναι σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η εξοικονόμηση δαπάνης, από τη μείωση των χορηγούμενων ενισχύσεων από τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΠΑΑ και ΕΠΑΛΘ), στους αγρότες.

-Σύμφωνα με τις νέες προυποθέσεις: Επαγγελματίας αγρότης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 - Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης. - Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.

- Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του και είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

- Τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία»

-Παράλληλα για τους αλιείς θα πρέπει να είναι κάτοχος ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας και ιδιοκτήτης, συνιδιοκτήτης, μισθωτής ή συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, στην εκμετάλλευση επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους εκτός από σκάφη υπερπόντιας αλιείας ή απασχολείται στην υδατοκαλλιέργεια ως κάτοχος ή μισθωτής υδατοκαλλιεργητικής εκμετάλλευσης.

-Το ως άνω φυσικό πρόσωπο ασχολείται με μία ή περισσότερες εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και λαμβάνει από την απασχόλησή του αυτή το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του ενώ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

-Οι προϋποθέσεις της απόληψης του 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και της προμήθειας καυσίμων θαλάσσης δεν απαιτείται να συντρέχουν για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών ολικού μήκους μέχρι έξι (6) μέτρα.

-Το ποσοστό του 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος ορίζεται σε 25% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος για τους ασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους.

www.dikaiologitika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: