Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο: Ο Ερμής ανάμεσα σε Γη και Ήλιο.


Συμβαίνει κάθε επτά (7) χρόνια

-Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα το απόγευμα ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, καθώς ο πλανήτης Ερμής έχει βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο. Αποτέλεσμα αυτής της κοσμικής συγκυρίας, η οποία συμβαίνει κάθε επτά περίπου χρόνια, είναι ο Ερμής να φαίνεται ως μια σκοτεινή κουκκίδα που κινείται με αργό ρυθμό πάνω στο δίσκο του Ήλιου.

-Οι Αστρονόμοι του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με ερασιτέχνες αστρονόμους της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, παρατηρούν το φαινόμενο από ειδικά τηλεσκόπια, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στους κήπους του Αστεροσκοπείου στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο.

-Το φαινόμενο, που ξεκίνησε στις 2:12μμ., θα ολοκληρωθεί με τη δύση του Ήλιου στις 8:23μμ. Εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκεται στο χώρο και είναι στη διάθεση όσων επιθυμούν να παρατηρήσουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο μέσα από ένα ειδικό τηλεσκόπιο.

-Τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, αλλά και το μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα, καθώς και ένα μοναδικό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, είναι ανοικτά για το κοινό.

-Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να να παρατηρήσουμε το φαινόμενο με γυμνά μάτια ή κιάλια. Ο Ερμής έχει φαινόμενη διάμετρο σχεδόν 180 φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου και παρά το ότι βρίσκεται μπροστά από τον Ήλιο, δεν ελαττώνει σημαντικά το φως που φθάνει στα μάτια μας. Η χρήση ειδικών ηλιακών γυαλιών ή διαμορφωμένων τηλεσκοπίων από ειδικούς είναι απαραίτητη για την παρατήρηση.

-H NASA αναμεταδίδει ζωντανά το φαινόμενο μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια στη διεύθυνση : http://www.nasa.gov/transit.

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: