Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Συμψηφισμοί και κριτήριο ενεργού αγρότη άφησαν κόσμο εκτός τσεκ.


Σύμφωνα με τους αγρότες, φαινόμενα παρακράτησης στο τσεκ αναφέρθηκαν ακόμη και για ρυθμισμένες οφειλές στην Εφορία.

-Το κριτήριο του ενεργού γεωργού άφησε κόσμο (κυρίως όσους έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ πρώτη φορά το 2016) εκτός πληρωμών του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο τρέχον έτος, η πίστωση της οποίας άρχισε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 27 Οκτωβρίου. Σε γενικές γραμμές, εκτός ορισμένων περιπτώσεων μεμονωμένων παραγωγών από περιοχές, όπως η Ροδόπη, που αναφέρθηκαν στο AgroNews, η πληρωμή «κύλησε».

-Όπως κατήγγειλαν παραγωγοί στο AgroNews, η ενημέρωση που έχουν είναι ότι έμειναν εκτός επειδή εμφανίζονταν στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανεξήγητα, ως μη ενεργοί γεωργοί, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν καθόλου. Ένας από αυτούς, από τον ακριτικό νομό Ροδόπης, δήλωσε στo AgroNews, «ότι υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις συναδέλφων του, που δεν πήραν ούτε ευρώ».

-Κατά κάποιες πληροφορίες κυρίως νέοι γεωργοί που έκαναν ΟΣΔΕ πρώτη φορά το 2016, έμειναν εκτός γιατί το ΚΕΠΥΟ δεν τους αναγνώρισε ως ενεργούς.

-Σημειωτέον πως σε εμπορικές τράπεζες εκτός της Πειραιώς, τα χρήματα θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά, εντός της ημέρας (Δευτέρα).

-Το μεγαλύτερο ωστόσο ζήτημα που χαρακτήρισε αυτή τη φουρνιά πληρωμών ήταν αναμφίβολα οι συμψηφισμοί για χρέη αγροτών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως φαινόμενα παρακράτησης στο τσεκ αναφέρθηκαν, ακόμη και για ρυθμισμένες οφειλές στην Εφορία.

«Έχω κάνει ρύθμιση πριν τρεις μήνες και τώρα πρέπει να δώσω όλο το ποσό», καταγγέλλει στο AgroNews, έτερος αγρότης. 

-Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «ακόμη 65.000 περίπου αγρότες δεν πληρώνονται σε αυτή τη φάση, γιατί τους αναλογούν λιγότερα από 250 ευρώ».

-Οι συγκεκριμένοι θα πληρωθούν με την εκκαθάριση εφόσον συνολικά έχουν λαμβάνειν ποσά πάνω από 250 ευρώ, πράγμα που ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία.

-Ενδεικτικές πάντως της γκρίνιας που επικρατεί για το θέμα της πληρωμής είναι σημερινές αναρτήσεις αγροτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εξής:



Kαλημέρα δε φαίνονται ακόμα στους λογαριασμούς. Μάλλον αύριο.

Στο λογαριασμό φαίνονται

Όχι τίποτα

ΟΠΕΚΕΠΕ μου έστειλε ότι τα έβαλε την Παρασκευή

Λένα μας έχουν και εκπλήξεις κρατήσεις. Λένε τα… τα τρελά

Τα βάλανε όλα και θέλουν και κρατήσεις…

Ναι στο λογαριασμό που μπήκα από την σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνονταν

Δεν ντρέπονται λέω εγώ…

Μπήκα εκεί που λέει το σύστημα, τώρα ούτε αυτό δεν μου ανοίγει

Η μισή Ελλάδα δεν πήρε. Κατασχέθηκαν. Εδώ φίλου μου

Πρέπει να αντισταθούμε

Κράτος. Άχρηστο

Καλημέρα Καλή εβδομάδα... Εγώ τα έχω στην Πειραιώς και τα πήρα...

Τα ‘κόψαν όλα



Δεν υπάρχουν σχόλια: