Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Πανήγυρις Αγίου Αθανασίου 2017 στο Καλαμπάκι!


-Πανήγυρις του Αγίου Αθανασίου σήμερα, και στο Καλαμπάκι από το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ.Παύλου.
-Στην λειτουργία παρέστησαν οι βουλευτές Δράμας της Ν.Δ.και του ΠΑΣΟΚ κ.Κυριαζίδης και κ.Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ.Πατακάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,Απασχόλησης και Κοινωνικής Συνοχής, Πρόνοιας , ΑμΕΑ και Δημόσιας Υγείας κ.Γεωργιτσόπουλος, ο Δήμαρχος Δήμου Δοξάτου κ.Δαλακάκης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δοξάτου κ.Ιωάννου, τοπικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

-Μετά την Θεία λειτουργία, με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου πέριξ της πλατείας δρόμους του Καλαμπακίου, παρουσία πλήθος πιστών, αφού σταμάτησαν οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν όλο το βράδυ με βροχές και κρύο.

-Στη συνέχεια από τον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας ξεκίνησαν οι παραδοσιακοί χοροί από μέλη του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καλαμπακίου με τα νταούλια και τους ζουρνάδες, και κατευθύνθηκαν χορεύοντας στην κεντρική πλατεία του Καλαμπακίου όπου συνεχίσθηκαν οι χοροί.

-Παράλληλα ο κόσμος περνούσε μπροστά από τους πάγκους που έστησε ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμπακίου όπου κορίτσια του Συλλόγου τους κερνούσε το παραδοσιακό κουρμπάνι μαζί με τσίπουρο.

-Τηρώντας την παράδοση από το έθιμο του «κουρμπανιού» , μετά τον μέγα εσπερινό που τελέσθηκε χθές (17-1-2017) στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου πρωτοστατούντος του Αρχιαμανδρίτη κ.κ.Αλεξίου, στο προαύλιο της εκκλησίας τοποθετήθηκαν τα καζάνια  όπου οι «κουρμπαντζήδες» με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, ανέλαβαν να παρασκευάσουν το «κουρμπάνι».

-Αφού  τεμαχίστηκε το κρέας τοποθετήθηκε στα καζάνια για να βράσει. Μετά το ολονύκτιο βράσιμο του κρέατος, στο ζωμό του κρέατος προστίθεται σπασμένο σιτάρι, το λεγόμενο πλιγούρι. 

-Όταν βράσει και αυτό, το «κουρμπάνι» είναι έτοιμο. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την βροχή που έπεφτε από το χθές το βράδυ δεν περίσσεψε το κέφι των κατοίκων του Καλαμπακίου και των φιλοξενουμένων και μετά το εκκλησίασμα με ζουρνάδες και νταούλια ξεκίνησε το πανηγύρι.

-Σήμερα το απόγευμα μετά το κτύπημα της απογευματινής καμπάνας ώρα 15.00΄μοιράζεται το κουρμπάνι σε όλους τους  κατοίκους και φιλοξενούμενους που παρευρέθηκαν  στην πανήγυρη του Αγ.Αθανασίου.

-Παρακολουθείστε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από τις σημερινές εκδηλώσεις της πανήγυρις.


ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια: