Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ένας άνδρας και μία γυναίκα 28 ετών αμφότεροι, εξαπατούσαν τα θύματά τους με το πρόσχημα πώλησης κινητών τηλεφώνων σε χαμηλές τιμές, μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο.


-Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου για την οποία σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 28χρονης και 28χρονου, ημεδαπών.

-Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκαν καταγγελίες (2) παθόντων, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστος δράστης πραγματοποιούσε αναρτήσεις σε ιστοσελίδα αγγελιών πώλησης συσκευών κινητών τηλεφώνων και προσέλκυε πιθανούς αγοραστές-θύματα με το πρόσχημα πώλησης σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές του εμπορίου.

-Οι παθόντες, αφού πείθονταν, κατέβαλαν το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, μέσω τηλεφωνικών επιταγών ή κατάθεσης σε τραπεζικά ιδρύματα, πλην όμως ουδέποτε παραλάμβαναν το προς πώληση αντικείμενο. Παράλληλα οι δράστες διέκοπταν κάθε επικοινωνία και αφαιρούσαν τις επίμαχες αγγελίες από την ιστοσελίδα.

-Τα ανωτέρω καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

-Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών, των δεδομένων και των στοιχείων της υπόθεσης και ταυτοποιήθηκε η από κοινού εμπλοκή στην υπόθεση, δύο (2) ημεδαπών ατόμων, μιας 28χρονης και ενός 28χρονου.

-Στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε η εμπλοκή των δραστών σε ακόμη (24) παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν ανέρχεται στα (5.628) ευρώ.

-Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 111 88

-Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

-Μέσω twitter : @ CyberAlertGR


Δεν υπάρχουν σχόλια: