Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Πολυάριθμα κρούσματα γρίπης των πτηνών - Δύο και στην Ελλάδα;

-Για τη γρίπη των πτηνών ενημερώνει τους πτηνοτρόφους και κατόχους οικόσιτων πουλερικών το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το 2016 υπήρξαν πολυάριθμα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε όλη την Ευρώπη που αφορούσαν στον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 σε εκτρεφόμενα πουλερικά αλλά και σε άγρια πτηνά.

-Με βάση την πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο συγκεκριμένος υπότυπος ανιχνεύθηκε στις 23.12.2016 σε κύκνο στο Δέλτα του Έβρου και στις 12.01.2017 σε εκμετάλλευση 28.000 ορνίθων αυγοπαραγωγής στην Αρκαδία. Για το δεύτερο κρούσμα αναμένεται ο προσδιορισμός της παθογονικότητας του στελέχους.

-'Ομως, λόγω της οξείας διαδρομής της νόσου στα προσβεβλημένα πτηνά της εκτροφής, με τη θνησιμότητα να αγγίζει σε διάστημα πέντε ημερών από τις πρώτες απώλειες το 100%, η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για ιό υψηλής παθογονικότητας. Η Περιφέρεια υπογραμμίζει ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος, υποχρεωτικής δηλώσεως.

-Μεταδίδεται σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά (σε αιχμαλωσία, εκτρεφόμενα ή άγρια) ή προϊόντα αυτών. Η χαμηλής παθογονικότητας μορφή της νόσου προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ η υψηλής παθογονικότητας μορφή της προκαλεί πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

-Σε περίπτωση υπόνοιας ή επιβεβαίωσης της νόσου εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπισή της (ενδεχόμενη καταστροφή σμηνών) από τα Τοπικά Κέντρα Ελέγχου της Νόσου στις Περιφερειακές Ενότητες σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου της νόσου που βρίσκεται στην Αθήνα.

-Παράλληλα επισημαίνεται ότι η γρίπη των πτηνών μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μολονότι ο κίνδυνος είναι γενικά πολύ περιορισμένος.

-Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται, τονίζεται ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί νεκρό ή ημιθανές πτηνό σε περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών και λιμνοθάλασσες θα πρέπει να ειδοποιείται άμεσα η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία για να ληφθούν δείγματα.

-Παράλληλα οι πτηνοτρόφοι και όσοι διατηρούν οικόσιτα πουλερικά θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι σε αυξημένη εγρήγορση και να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και παρακολούθησης των πτηνών για την πρώιμη ανίχνευση της παρουσίας της νόσου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: