Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Τα δύο «εργαλεία» για να γίνεις μελισσοκόμος.


Σεμινάρια για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν κατ’ επάγγελμα μελισσοκόμοι δίνονται συχνά από εξειδικευμένους φορείς και σε διάφορα μέρη της χώρας.

-Η μελισσοκομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα μας.

-Το ελληνικό μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Η ανωτερότητα του ελληνικού μελιού οφείλεται στη μεγάλη βιοποικιλότητα (μεγάλος αριθμός διαφορετικών φυτών), στις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και στο υψηλό γνωστικό επίπεδο, καθώς και τον επαγγελματισμό και το μεράκι του Ελληνα μελισσοκόμου. Η ενασχόληση με αυτό απαιτεί κεφάλαιο και γνώσεις.

-Σε ό,τι αφορά στην απόκτηση γνώσης στον κλάδο, δίνονται συχνά από εξειδικευμένους φορείς, και σε διάφορα μέρη της χώρας, σεμινάρια που αφορούν στην εισαγωγή στην μελισσοκομεία, τη βασική φυσιολογία της μέλισσας, καθώς και το κόστος εξοπλισμού και του υπολογισμού του ετήσιου κόστους. Τα σεμινάρια αυτά έχουν ως στόχο να υποδείξουν τρόπους προκειμένου να γίνει ο κάθε ενδιαφερόμενος κατ’ επάγγελμα μελισσοκόμος.

-Η μεταποίηση του μελιού αποτελεί μια απασχόληση που όταν γίνεται ορθολογικά μπορεί να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό οικογενειακό εισόδημα. -Απαιτούνται γνώση, εμπειρία και εξοικείωση με την κοινωνία των μελισσών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι λαθεμένες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε αποτυχία του εγχειρήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


-Σε ότι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, εδώ η μελισσοκομία επιχορηγείται και προωθείται από δύο διαφορετικούς φορείς.

-Πρώτον μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος είναι εν ισχύι την παρούσα χρονική περίοδο και έως τις 23 του μήνα για την υποβολή των προτάσεων υπαγωγής, και δεύτερον από το Μέτρο 4 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

-Ο αναπτυξιακός νόμος αποτελεί ιδανική ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στον αγροτικό χώρο. Οι επιλέξιμες δαπάνες για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό ή και την επέκταση της παραγωγής και μεταποίησης μελιού είναι:



• Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών.

• Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις άρδευσης.

• Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της μονάδας.

• Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

• Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας και πιστοποιήσεων.

• Επενδυτικές δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ.

• Δαπάνες εκκίνησης για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

-Σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι πως ο κλάδος της αγροδιατροφής έχει τεθεί ως τομέας προτεραιότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να διεκδικήσουν το 100 % της επιδότησης με τη μορφή μετρητών. Το ποσοστό ενίσχυσης διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και το μέγεθος της επιχείρησης και μπορεί να φτάσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας έως και 55%.

-Το κατώτατο ύψος των επενδυτικών σχεδίων που δύναται να υποβληθεί ανά κατηγορία επιχείρησης είναι:

• Για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Ομάδες παραγωγών: 50.000€.

• Για πολύ μικρές επιχειρήσεις:100.000€.

• Για μικρές επιχειρήσεις: 150.000€.

• Για μεσαίες επιχειρήσεις: 250.000€.

• Για μεγάλες επιχειρήσεις: 500.000€.

-Σήμερα πολλοί είναι οι νέοι και όχι μόνο που σκέφτονται την επιστροφή τους στην ύπαιθρο. Η ενασχόληση με κάποιο επάγγελμα ήταν ανέκαθεν το ζητούμενο για την παραμονή τους εκεί. Μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρχεται σταδιακά προκειμένου να τονώσει αυτό το ρεύμα...

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γενικός διευθυντής PK Consulting Group, www.pkcgroup.gr


http://www.ethnos.gr/agrotis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: