Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη του Μιχάλη Γ. Παπάζογλου επικεφαλή της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δοξάτου στο περιοδικό «Ψίθυροι».


Μιχάλης Γ. Παπάζογλου επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δοξάτου.

«Για πρώτη φορά, γίνεται αντιληπτό πλέον ότι η παταγώδης αποτυχία και η ανικανότητα να διαχειριστεί η Δημοτική Αρχή την κατάσταση και την λειτουργία του δήμου, οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις και ατραπούς και αυτό πλέον είναι οφθαλμοφανές.» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Δοξάτου Μιχάλης Παπάζογλου.
Τονίζει ότι  ο δήμος βρίσκεται σε αδυναμία σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δημοτών και της καθημερινότητας και ότι δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα προσέγγισης με τον δήμαρχο Δοξάτου. Τέλος αναφέρει ότι δεν λειτουργούν συντονισμένα ούτε με την μείζονα αντιπολίτευση, αλλά ούτε και με τους «αποστασιοποιημένους» της συμπολίτευσης, όμως  για το καλό του δήμου συνεργάζονται.

-Κύριε Παπάζογλου είστε δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Δοξάτου. Στο δήμο σας το θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα είναι οι αναταράξεις στην δημοτική αρχή. Πώς φτάσαμε σε αυτόν το αδιέξοδο;

Είμαι πράγματι Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Παρέμβαση Δήμου Δοξάτου» η οποία αριθμεί 3 μέλη από τα 27 του  Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Δοξάτου. Αποκλειστική ευθύνη για τις όποιες «αναταράξεις» της παράταξης του, έχει ο Δήμαρχος, ο οποίος με τη συμπεριφορά και στάση του οδήγησε άλλους (δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους) σε ανεξαρτητοποίηση και άλλους προσπάθησε να τους διαγράψει χωρίς να τα καταφέρει με αποτέλεσμα να «χάσει» την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Πιστεύω, όμως ότι οι κατάλληλοι για να σας μιλήσουν καλύτερα γι αυτό είναι ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του. Όσο για το αδιέξοδο που αναφέρετε, δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, όπως δεν υπάρχουν λύσεις αλλά επιλογές.

- Θεωρείτε δικαιολογημένη την αποστασιοποίηση δημοτικών και τοπικών συμβούλων;

-Παραπάνω από δικαιολογημένη ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ θεωρώ τη στάση τους και την επιλογή τους αυτή. Αν έχει παρακολουθήσει κανείς συνεδριάσεις του Δ.Σ. του δήμου Δοξάτου άμεσα, θα σχηματίσει άποψη.

- Λειτουργείτε συντονισμένα με τους δημοτικούς συμβούλους που ανεξαρτητοποιήθηκαν και την παράταξη Χατζηλαζάρου;

Φυσικά και όχι. Δεν λειτουργούμε συντονισμένα ούτε με την μείζονα αντιπολίτευση (και πως θα γινόταν αυτό άλλωστε, αφού μέχρι χθες και πιθανόν για πολλούς και σήμερα, εμείς «φταίμε» που δεν είναι Δημοτική Αρχή) αλλά ούτε και με τους «αποστασιοποιημένους» της συμπολίτευσης. Για το καλό του δήμου όμως συνεργαζόμαστε. Τελευταίο παράδειγμα ο Προϋπολογισμός του δήμου Δοξάτου, που υπερψηφίστηκε από 14 δημοτικούς συμβούλους (προερχόμενους από την μείζονα αντιπολίτευση, την ελάσσονα αντιπολίτευση και τους «αποστασιοποιημένους» όπως τους αναφέρετε) και καταψηφίστηκε από 7 δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής. Υπάρχουν επαφές και συζητήσεις, υπάρχουν ωστόσο και διαφορές. Αν δείτε τα πρακτικά και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δοξάτου, θα το διαπιστώσετε αυτό όμως, σε ποσοστό πάνω από 70% οι αποφάσεις είναι ομόφωνες. Κάποιες είναι κοινές μεταξύ συμπολίτευσης, και μείζονος αντιπολίτευσης και κάποιες είναι αποφάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και των «αποστασιοποιημένων της δημοτικής αρχής. Είμαστε δημοτική παράταξη ανοιχτή όπως λέει και η ονομασία μας, έχουμε τα μέλη μας και όσο μπορούμε λειτουργούμε μέσα από τις διαδικασίες μας. Έχουμε εκδώσει 48 δελτία τύπου και έχουμε μοιράσει μία μικρή οκτασέλιδη ενημερωτική εφημερίδα σε όλον το δήμο Δοξάτου σε 2.500 φύλλα το Μάιο του 2016. Παρότι ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να μας παραχωρήσει ως δημοτική παράταξη χώρο και γραμματειακή υποστήριξη, δεν το κάνει. Στα πλαίσια του δυνατού, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που μας έταξαν οι Δημότες μας ως ελάσσονα αντιπολίτευση.

- Με όλες αυτές τις αναταράξεις μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος;

-Κάθε δήμος της χώρας μας διαθέτει εκ των νόμων συντεταγμένα όργανα διοίκησης και η διοίκηση ασκείται μέσα από αυτά.  Τέτοια είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, η Εκτελεστική Επιτροπή, η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Το Νομικό Πρόσωπο (Ν.Π.Δ.Δ.) του δήμου Δοξάτου, η Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ.) του δήμου Δοξάτου, η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, κ.ά. Κάθε ένα από αυτά έχει τους κανονισμούς του, τα μέλη του και τα συμβούλια του. Είναι ανεξάρτητο και μπορεί να λειτουργεί και λειτουργεί. Να μην ξεχνάμε ότι ο Δήμαρχος είναι εκτελεστικό όργανο και όχι αποφασιστικό, εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου στα πλαίσια των ψηφισμένων προϋπολογισμών  και του τεχνικού προγράμματος του δήμου. Εφόσον το δημοτικό συμβούλιο και τα υπόλοιπα όργανα διοίκησης λειτουργούν, και σας ενημερώνω ότι λειτουργούν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

- Συμπληρώθηκαν σχεδόν 2,5 χρόνια από την ώρα που η δημοτική αρχή ανέλαβε τον δήμο. Πώς κρίνετε το έργο της;

Mε λογική και σύνεση, αρχές και αξίες μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους που τυχόν θα θέσουμε

-Μπορεί να κρίνει κανείς κάτι που έχει γίνει, δεν μπορεί όμως να κρίνει κανείς κάτι που δεν γίνεται ή που ΘΑ γίνει! Πράγματι, φτάσαμε στα μισά σχεδόν της δημοτικής περιόδου. Τον Μάρτιο θα έχουμε εκ νέου εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε) και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ζ.), των σημαντικότερων συμβουλίων του δήμου Δοξάτου. Το 2015 ο Δήμαρχος μας παρουσίασε ένα δήθεν πρωτοποριακό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων ή υπολειμμάτων (θα πληρώνουμε ανάλογα με τα σκουπίδια που θα παράγουμε, έλεγε). Το είδε κανείς; Ούτε ως εξειδικευμένη πρόταση δεν ήρθε προς ψήφιση στο Δ.Σ. Το προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2017 τα «ψάχναμε». Αντί να μας παραδώσει τα σχέδια αυτών και να προκαλέσει μία συζήτηση από το φθινόπωρο ακόμα, που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διαβούλευση (που ποτέ δεν έγινε), και πιθανόν να είχαμε μέσα από σύνθεση και συνεργασία αποτέλεσμα, αυτός προτίμησε να τα εμφανίσει τελευταία στιγμή.

-Ενδεικτικά, σας παραθέτουμε τις ημερομηνίες συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου:

• Τεχνικό πρόγραμμα 2017: Τετάρτη, 28/12/2016

Αφού έκανε επαφές ερήμην του Δ.Σ., μας  παρουσίασε ένα τεχνικό πρόγραμμα με το οποίο καταργούσε όλα τα μεταφερόμενα έργα των παρελθόντων ετών, που δεν εκτέλεσε! Το σύνολο του τεχνικού προγράμματος ήταν 910.000,00€, εκ των οποίων από τα μεταφερόμενα 496.000,00€

Ενδεικτικά σας αναφέρω μία πρόταση του στο τεχνικό πρόγραμμα: προμήθεια εξοπλισμού αγροπέλλετ αξίας 200.000,00 €. Πιθανότατα εγκατέλειψε τα σχέδια για αγροτικό ψυγείο και τυροκομείο και στράφηκε σε άλλου είδους επιχειρηματικότητα.

• Προϋπολογισμός και ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης 2017: Παρασκευή, 30/12/2016

Ζήτησε τεχνηέντως ο Πρόεδρος να αναβληθεί η συνεδρίαση, γιατί δεν είχαμε γνωμοδότηση της Επιτροπής διαβούλευσης, που σκοπίμως άργησαν να συγκαλέσουν. Επικαλέστηκαν πηγές που δεν κατονόμασαν! Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από το Δ.Σ., γιατί δεν είναι απαραίτητη η διαβούλευση (σύμφωνα με τους νόμους όταν αυτή τεχνηέντως κωλυσιεργεί), αλλά και για να λειτουργήσει ομαλά από την αρχή του νέου έτους ο Δήμος και γιατί ακόμη υπάρχουν και δημοτικοί σύμβουλοι έμπειροι, που γνωρίζουν νόμους και εγκυκλίους. Φέτος λοιπόν, μας παρουσίασε άλλη μία πρωτοτυπία στον προϋπολογισμό: η αποκομιδή όλων των απορριμμάτων  θα δινόταν από ιδιώτες γιατί είναι κατά πολύ οικονομικότερη. Ενώ λίγο πριν σε τροποποίηση προϋπολογισμού, ζητούσε να αγοράσουμε σύστημα παρακολούθησης των απορριμματοφόρων αξίας 60.000,00€ (λες και τα απορριμματοφόρα πήγαιναν βόλτες!).

Για να δικαιολογήσει την πρόταση του, ανέφερε:

-Ο δήμος βρίσκεται σε αδυναμία σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δημοτών και της καθημερινότητας.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον δυνατότητα προσέγγισης με τον Δήμαρχο Δοξάτου

-Υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με το προσωπικό

-Υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με τον εξοπλισμό

-Ότι δεν θα απολυθεί κανείς υπάλληλος αλλά θα επιμορφωθούν και θα στελεχώσουν τις κοινότητες.

Εδώ να σας αναφέρω ότι:

• ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα δεν συντάχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πιθανότατα συντάχθηκαν από τους ειδικούς συμβούλους του Δημάρχου.

• Συχνά λαμβάνει παράτυπες/παράνομες αποφάσεις και φυσικά απορρίπτονται ή τις ανακαλεί εκ των υστέρων.

• Διώκει συχνά με πειθαρχικά υπαλλήλους.

• Κατηγορεί για πράξεις την προηγούμενη αρχή και πράττει τα ίδια

• Άνοιξε ένα ζήτημα, που τείνει να γίνει βραχνά, σχετικά με τη στέγαση του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Καλαμπακίου, και τα σχολεία, παρόλο, που μεταστεγάστηκαν, δεν είναι ακόμα πλήρως έτοιμα.

• Σε σχέση με την οργάνωση των υπηρεσιών αρκεί μόνο να σας αναφέρω ότι τον τελευταίο μήνα άλλαξε τρείς (3) φορές ο ειδικός γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου!

-Yπάρχει δυνατότητα προσέγγισης με τον δήμαρχο ώστε να λειτουργεί ο δήμος;

Ο δήμος Δοξάτου βρίσκεται σε αδυναμία σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δημοτών και της καθημερινότητας

-Ο Δήμος λειτουργεί. Τώρα πως λειτουργεί είναι το ζητούμενο. Τα ανελαστικά και απαραίτητα πάντως γίνονται. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον δυνατότητα προσέγγισης με τον Δήμαρχο Δοξάτου. Το ζήτημα είναι ότι δεν γίνεται τίποτα με στρατηγική με τακτική και όραμα, γιατί δεν υπάρχει από μεριάς του Δημάρχου και των εναπομεινάντων συμβούλων του. Από την άλλη, δεν μας παρέχεται το δικαίωμα να μπορούμε να εργαστούμε, γιατί δεν μας παρέχεται χώρος και γραμματειακή υποστήριξη. Επίσης, ζητάμε στοιχεία, που δεν μας δίνονται ή, αν μας δοθούν, δίνονται καθυστερημένα! Εδώ έρχεται η συνεργασία μας με τους «αποστασιοποιημένους» της δημοτικής αρχής αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης (βλέπε προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα κ.α.) για το καλό του Δήμου Δοξάτου. Η ανάγκη μας ώθησε στη συνεργασία, παραμερίζοντας τις όποιες πικρίες, αντιθέσεις και πιθανές εχθρότητες. Ελπίζω ότι αυτή η κουλτούρα συνεργασίας που αναπτύχτηκε και αναπτύσσεται να συνεχιστεί και μετά το τέλος αυτής τη Δημοτικής Περιόδου.

-Η τοπική κοινωνία πώς αντιμετωπίζει όλα όσα διαδραματίζονται;

-Εξαρτάται από τη σχέση που έχει κανείς με πρόσωπα και καταστάσεις. Συνήθως παραμένει απαθής, όπως και όλη η ελληνική κοινωνία άλλωστε. Η ανάθεση γίνεται ουσιαστικά στις εκλογές και κατόπινασκείται «εύκολη» κριτική Για πρώτη φορά όμως, γίνεται αντιληπτό πλέον ότι η παταγώδης αποτυχία και η ανικανότητα να διαχειριστεί η Δημοτική Αρχή την κατάσταση και την λειτουργία του δήμου, οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις και ατραπούς και αυτό πλέον είναι οφθαλμοφανές. Στο δήμο Δοξάτου, αλλά και σε όμορους δήμους, ακούμε πολύ συχνά «τι γίνεται στο δήμο σας». Ξέρετε, κανείς δεν είναι κουτός. Όλοι γνωρίζουν ότι διοίκηση δεν γίνεται μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (facebook, twiter κ.α.), ότι η Δημοτική αρχή δεν είναι για να βγάζει φωτογραφίες «κουρεύοντας τα χόρτα» ή «ξεχιονίζοντας», αλλά για να αναδεικνύει τα προβλήματα και να τα λύνει επιλέγοντας την κατάλληλη λύση κάθε φορά.



-Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που έχουμε μια μεγάλη οικονομική κρίση που σίγουρα επηρεάζει και την λειτουργία των ΟΤΑ. Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι ο Δημότης Δοξάτου, όταν στην πανελλαδική επικαιρότητα κυριαρχεί ο φόβος και η απαισιοδοξία;

-Ο Δήμαρχος μας εκθειάζει συχνά την διοίκηση του λέγοντας πως έχει ο δήμος Δοξάτου πλεόνασμα 1 ή 2 ή και 3 εκατομμύρια. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν αποτυπώθηκε ούτε στο ισολογισμό ούτε στον προϋπολογισμό. Δεν μας πόσα είναι τα οφειλόμενα, δεν μας αποκαλύπτει πόσα είναι αυτά που διεκδικούν δικαστικά οι πιστωτές μας. Δεν μας λέει ότι επί των ημερών μας ήλθαν δώρα περίπου 2.000.000,00 από την κεντρική κυβέρνηση (χάρισμα δανείου 1.050.000,00€, ληξιπρόθεσμα χρέη προς προμηθευτές 600.000,00€, επιστρεφόμενα ΔΕΗ 300.000,00€). Δεν μας λέει πόσα μας οφείλονται και πόσα θα εισπράξουμε, αλλά αρέσκεται να γυρίζει τον κόσμον όλον (Ολλανδία, Αμερική, Ισημερινός) σε συνέδρια, όπου μετέχουν Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων ανά την υφήλιο, όπου λύνουν τα προβλήματα του πλανήτη και των δήμων φυσικά. Πράγματι υπάρχει κρίση οικονομική μεγάλη, αλλά υπάρχει και «αξιακή» και κοινωνική κρίση. Θα σας αναφέρω τι μου είπε υπηρεσιακό στέλεχος του δήμου ότι «σε άλλους δήμους δεν έχουν έσοδα και προσπαθούν να έχουν δήμο συνεπή, και εμείς έχουμε έσοδα και δεν κάνουμε τίποτα». Θέλω να πω ότι τα χρήματα, είτε κρατικά είτε δημοτικά, είναι συγκεκριμένα. Αν εσύ, ως δήμος, επιλέξεις δρόμους ή πάρκα ή εκδηλώσεις ή κοινωνική πολιτική ή οτιδήποτε άλλο, είναι καθαρά δική σου επιλογή σου. Πιστεύω λοιπόν απόλυτα ότι πρέπει να εστιάσουμε στον κοινωνικό τομέα, στην ανάπτυξη των νέων και να βοηθήσουμε τους δημότες μας, με όποια μέσα διαθέτουμε, (γη, κτίρια, τεχνογνωσία), στην κατεύθυνση δημιουργίας υγειών επιχειρήσεων, κύρια στον πρωτογενή τομέα και στην μεταποίηση των  προϊόντων του, γιατί διαθέτουμε ασύγκριτα πλεονεκτήματα (νερό, κλίμα, έδαφος, μεταφορές). Χρειάζεται όμως να πάρουμε γενναίες συλλογικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

- Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

-Θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, όσο λειτουργούσαν με τη λογική, επιτύχαιναν το ακατόρθωτο. Είμαι αισιόδοξος ότι με λογική και σύνεση, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση τη συμμετοχή μέσα από διαδικασίες, αρχές και αξίε,ς μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους που τυχόν θα θέσουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια: