Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Τα προβλήματα που δημιουργεί στους αγρότες η νέα προθεσμία ένταξης στο κανονικό καθεστώς.


Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών για τη μετάταξη είναι στην ουσία η 28η Απριλίου, ημέρα Παρασκευή

-Ειδικά για το 2017 μπορούν οι αγρότες να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς, έως τις 12 Μαΐου, είτε με δηλώσεις έναρξης είτε με δηλώσεις μεταβολής.

-Ψηφίστηκε ο ν. 4467/12. 04.17 «Τροποποίηση διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 56/13.04.17), στον οποίο, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται και θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος.

-Αναλυτικά, στο άρθρο 16 §3α ορίζεται ότι ειδικά για το 2017 μπορούν να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς, είτε με δηλώσεις έναρξης είτε με δηλώσεις μεταβολής, μέχρι 12.05.17. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν όσοι εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς (σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ΠΟΛ.1201/16), να επανέλθουν στο ειδικό καθεστώς.

-Ας δούμε αναλυτικά τα προβλήματα που δημιουργούνται και πιθανόν να μπερδέψουν αρκετό κόσμο:

Περίπτωση 1η: Oσοι εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς με βάση τις εισπραχθείσες εντός του 2016 επιδοτήσεις ανεξαρτήτως έτους:

• Μπορούν να πάνε στο μητρώο της ΔΟΥ με το έντυπο Μ-2 και να ζητήσουν να επανέλθουν στο ειδικό καθεστώς, όπως ήταν και πριν. Δεν χρειάζεται να έχουν κάτι άλλο μαζί τους, καθώς το έντυπο μεταβολής Μ-2 αποτελεί υπεύθυνη δήλωση για τον υπόχρεο και το μητρώο το παραλαμβάνει και πρέπει να το κάνει χωρίς άλλα δικαιολογητικά.

• Αφού η ένταξη στο κανονικό καθεστώς έγινε με ημερομηνία 01.01.17, λογικά η επαναφορά (αυτό είναι θέμα του μητρώου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Α.Α.Δ.Ε.), θα γίνει με την ίδια ημερομηνία, δηλαδή την 01.01.17.

• Δημιουργείται η υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για διάστημα μίας ημέρας (01.01.17-01.01.17).

• Επειδή το διάστημα αυτό ανήκει στο 1ο τρίμηνο, η υποβολή θα πρέπει να γίνει μέχρι τη λήξη υποβολής του 1ου τριμήνου, δηλαδή μέχρι τις 28.04.17.

Ερώτηση: Ποια ακριβώς έννοια έχει η ημερομηνία 28.04.17; Για ποιο λόγο ακριβώς δόθηκε; Εκτός κι αν θα δοθεί παράταση για όλα τα ΦΠΑ μέχρι τότε, ή δοθεί η δυνατότητα υποβολής της περιοδικής ΦΠΑ στο τμήμα ΦΠΑ των ΔΟΥ, για όσους επανέρχονται στο ειδικό καθεστώς.

Περίπτωση 2η: Οσοι υποχρεούνται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ακόμη και με τα νέα δεδομένα:

• Σε όλα σχεδόν τα λογιστικά γραφεία της χώρας υπάρχουν έτοιμα τα έντυπα Μ2 και περίμεναν μέχρι τώρα την παράταση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι υπόχρεοι με το πρόστιμο της εκπρόθεσμης μετάταξης.

• Την υποβολή στο μητρώο των ΔΟΥ θα πρέπει να την κάνουν άμεσα προκειμένου να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ του1ου 3μήνου.

• Καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 28.04.17.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με την παράταση, εάν κάποιος πάει και υποβάλει το έντυπο Μ2 για τη μετάταξη, π.χ. στις 10.05.17 (εντός της προθεσμίας που δόθηκε με τον ν. 4467), την περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα την υποβάλει με πρόστιμο;

-Προσοχή, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών για τη μετάταξη είναι στην ουσία η 28η Απριλίου, ημέρα Παρασκευή. Η 12.05.17 δεν εξυπηρετεί τίποτε.

Εκκρεμότητες
• Για τη δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, υπάρχει περιθώριο +2 μήνες από την ημερομηνία λήξης, δηλαδή μέχρι τις 30.03 εκάστου έτους. Τώρα που η προθεσμία για τις μετατάξεις ορίστηκε η 12/05/17, ισχύει το 2μηνο περιθώριο υποβολής της ή όχι; Μήπως θα ήταν καλό να υπάρξει κάποια διευκρίνιση;

• Οσοι εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς μέχρι τις 30.01.17 σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1201 κι έχουν εκδώσει ήδη τιμολόγια πώλησης προς τους αγοραστές των προϊόντων τους, θα πρέπει να επιστρέψουν τον ΦΠΑ που εισέπραξαν.

• Οσοι (περιμένοντας να ενταχθούν), πούλησαν την παραγωγή και τους εξέδωσαν τιμολόγιο αγοράς οι έμποροι, θα πρέπει να εκδώσουν τιμολόγιο πώλησης με ΦΠΑ.

-Το γνωρίζουν αυτό οι έμποροι ή θα αρνηθούν να καταβάλουν τον αναλογούντα ΦΠΑ και θα έχουμε επιβαρύνσεις των ανθρώπων αυτών;

-Να επισημάνω ξανά ότι η μετάταξη με βάση τις επιδοτήσεις του 2016 που εισπράχθηκαν εντός του 2016, αφορά αποκλειστικά και μόνο το 2017. Από του χρόνου οι μετατάξεις θα γίνονται και πάλι με βάση τα προβλεπόμενα της ΠΟΛ. 1201/28.12.16.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
-Φοροτεχνικός, πρόεδρος ΣΕΕΛΦΟ Καρδίτσας, μέλος ΓΣ ΠΟΦΕΕ, γ.γ. ΓΕΟΦΙΝ, οικονομικός επόπτης ΕΒΕ Καρδίτσας
Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: