Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Μόνο σε κτηνοτρόφους χωρίς στάβλο τα 10 ευρώ για ζωοτροφές στα αγελαία.


Η ενίσχυση αυτή θα δοθεί µέσω κρατικών κονδυλίων (de minimis) και έρχεται σε συνέχεια των πολικών θερµοκρασιών που επικράτησαν στις περισσότερες περιοχές της χώρες τον περασµένο Γενάρη.

-Μόνο κτηνοτρόφοι χωρίς στάβλο οι οποίοι δηλώνουν στο ΟΣ∆Ε ως αγελαία τα αιγοπρόβατά τους, θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση 10 ευρώ ανά κεφάλι, που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ως αποζηµίωση για την αυξηµένη κατανάλωση ζωοτροφών λόγω παγετού.

-Η ενίσχυση αυτή θα δοθεί µέσω κρατικών κονδυλίων (de minimis) και έρχεται σε συνέχεια των πολικών θερµοκρασιών που επικράτησαν στις περισσότερες περιοχές της χώρες τον περασµένο Γενάρη.

-Ωστόσο, ο υπουργός απέφυγε να διευκρινίσει τις επιδοτούµενες περιοχές ή το συνολικό ποσό που θα διατεθεί. Από την άλλη, ο Βάκης Τσιοµπανίδης, πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ κάνει λόγω για κοροϊδία καθώς όπως υποστηρίζει η σχετική στήριξη αφορά µόνο 1.700 κτηνοτρόφους (δηλώνουν ζώα ως αγελαία) σε ολόκληρη την χώρα και 200.000 ζώα.

«Στον Βόρειο Έβρο που χτυπήθηκε φέτος από την Αριάδνη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, που κρίθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν υπάρχει ούτε ένας εν δυνάµει δικαιούχος αποζηµίωσης εφόσον στη βάση δεδοµένων της κτηνιατρικής υπηρεσίας όλες οι εκµεταλλεύσεις των ζώων που βόσκουν έχουν χαρακτηρισµό µικτή και όχι αγελαία», αναφέρει ο ίδιος.

Από τα Προγράµµατα το πριµ και για σταβλισµένα

-Από την άλλη, στήριξη για την αγορά ζωοτροφών αναµένεται να λάβουν από τα Προγράµµατα οι κτηνοτρόφοι που δηλώνουν µικτό σταβλισµό. Συγκεκριµένα, αφορά όσους παραγωγούς επιλέξουν να µεταφέρουν το κοπάδι τους από το βοσκοτόπι στο στάβλο για 1-2 µήνες ώστε να αυξηθεί η βλάστηση του τόπου. Το Μέτρο αυτό θα προκηρυχθεί σε πρώτο χρόνο το 2018 και ακόµα µία φορά το 2020, µετά την ολοκλήρωση των ∆ιαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης ώστε να επαναπροσανατολιστούν οι όροι και προϋποθέσεις της δράσης. Το ύψος της ενίσχυσης κυµαίνεται αναλόγως την Περιφέρεια και την υψοµετρική θέση του βοσκότοπου (πίνακας πάνω-δεξιά).
-Συγκεκριµένα, το Μέτρο 10.1.11 «Βελτίωση περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιµων γαιών σε περιοχές που αντιµετωπίζουν κίνδυνο ερηµοποίησης λόγω διάβρωσης» όπως ονοµάζεται θα εφαρµοστεί:

α) σε ιδιωτικές βοσκήσιµες γαίες από το ιδιοκτήτη ή τον εκµισθωτή της.
β) σε δηµόσιες βοσκήσιµες γαίες ή βοσκήσιµες γαίες OTA από κτηνοτρόφο ή οµάδα κτηνοτρόφων. Στην περίπτωση οµάδας κτηνοτρόφων, εντάσσεται το σύνολο του βοσκότοπου και όχι επιµέρους τµήµατα αυτού, µε τη συµµετοχή του συνόλου των κτηνοτρόφων που τον διαχειρίζονται.

Κρατά από το Γενάρη το τάξιµο

-Την ενεργοποίηση de minimis για τις αποζηµιώσεις λόγω παγετού, είχαν ζητήσει οι κτηνοτρόφοι σε πρόσφατη συνάντησή τους µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είχαν αναφέρει, φετινός χειµώνας ήταν ιδιαίτερα βαρύς µε πολικές θερµοκρασίες τον Ιανουάριο του 2017 ωστόσο «η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτηµα για την ενεργοποίηση του De minimis και την αποζηµίωση των κτηνοτρόφων λόγω παγετού κάτι που µέχρι σήµερα µετά από 5 µήνες δεν έχει γίνει». Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι πέθαναν τόσο µεγάλα ζώα όσο και µικρά νεογέννητα ζώα από το κρύο και υπήρξε µεγαλύτερη κατανάλωση ζωοτροφών. Τέλος, σηµειώνεται ότι υπήρξαν πολλά προβλήµατα στις διανοίξεις των αγροτικών δρόµων από τους ∆ήµους και πολλοί κτηνοτρόφοι πήγαιναν στα µαντριά ακόµα και µε τα πόδια.

Αναστολή βόσκησης για περίοδο 1-2 μηνών

-Οι δεσµεύσεις που αναλαµβάνονται στο πλαίσιο του Μέτρου για την επιδότηση ζωοτροφών από τα Προγράµµατα είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρµόζονται σε βοσκήσιµες γαίες µε αυτοφυή βλάστηση. Αναλυτικότερα, οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν να αναστείλουν τη βόσκηση των βοσκήσιµων γαιών στην αρχή της κύριας βλαστητικής περιόδου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη βλάστηση να αναπτυχθεί, και συγκεκριµένα:

α) τους µήνες Μάρτιο και Απρίλιο στη πεδινή υψοµετρική ζώνη (<600 µ.),
β) τους µήνες Απρίλιο και Μαϊο στην ηµιορεινή υψοµετρική ζώνη (600-800 µ.)
γ) το µήνα Μάιο στην ορεινή υψοµετρική ζώνη (>800 µ.).
Επιλέξιµα για ενίσχυση ζώα είναι τα πρόβατα, οι αίγες και τα βοοειδή. Η στήριξη δίνεται ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το 70% των πρόσθετων δαπανών που προκύπτουν από την αγορά ζωοτροφής για τον επιπλέον χρόνο που τα ζώα θα παραµένουν στο στάβλο.

-Σηµειώνεται τέλος, ότι οι βοσκήσιµες γαίες της εκµετάλλευσης που θα ενταχθούν στη δράση πρέπει να έχουν ελάχιστο µέγεθος 100 στρέµµατα.
-Παράλληλα θα προκηρυχθεί και δράση, η οποία επιδοτεί τους µετακινούµενους κτηνοτρόφους για τα οδοιπορικά τους, αναλόγως τη χιλιοµετρική απόσταση που διανύουν κάθε έτος.

Κοντονής Γιώργος|  16/08/2017 - 06:07 μμ

Πηγή:http://www.agronews.gr/business/olokliromenes-parousiaseis/arthro/159056/mono-se-ktinotrofous-horis-stavlo-ta-10-euro-gia-zootrofes-sta-agelaia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: