Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

«Ζαχαρώνουν» τη στέβια οι κολοσσοί τροφίμων επενδύοντας στην ανάπτυξή της.


-Ένα ελάχιστα γνωστό φυτό, που είναι 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, κατάφερε την τελευταία δεκαετία να εξελιχθεί σε µια παγκόσµια βιοµηχανία ύψους 4 δισ. δολαρίων και να κάνει αισθητή την παρουσία του από ποτά και αναψυκτικά µέχρι και σε κέτσαπ.

-Ο λόγος για τη στέβια, η επεξεργασία της οποίας δίνει ένα γλυκαντικό µε µηδενικές θερµίδες και για χάρη της ένας νέος «πόλεµος» έχει αρχίσει µεταξύ των κολοσσων τροφίµων που αφήνουν σταδιακά τη ζάχαρη, σύµφωνα µε δηµοσίευµα του πρακτορείου Bloomberg. Μάλιστα, µε βάση τα στοιχεία του ερευνητικού κέντρου Euromonitor International, η κατανάλωση της στέβιας από το 2011 έως το 2016 τριπλασιάστηκε. Στην ΕΕ εγκρίθηκε η χρήση της στα τρόφιµα το 2011, ενώ πλέον καλλιεργείται σε πάρα πολλά µέρη ανά τον κόσµο (Παραγουάη, Κένυα, Κίνα, ΗΠΑ, Βιετνάµ, Ινδία, Αργεντινή και Κολοµβία).

-Ωστόσο, αν και για την ώρα το ποσοστό της στις πωλήσεις γλυκαντικών παραµένει χαµηλά, κοντά στο 1% σε σύγκριση µε το 83% που έχει η ζάχαρη, κολοσσοί αγροτικών εµπορευµάτων όπως Cargill Inc., ED&F Man Holdings Ltd. και η Archer Daniels Midland (ADM) επενδύουν ολοένα και περισσότερο. Ακόµη προχωρούν και σε ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τη στέβια µε σκοπό να βελτιώσουν τη γεύση της.

Ακόµα πιο δυναµική εξέλιξη

«Πρόκειται για µια αγορά που έχει τεράστιο δυναµική ανάπτυξης. Βλέπουµε πολλές ευκαιρίες επενδύσεων στον κλάδο αυτό», αναφέρει στο Bloomberg, ο Τζόναθαν Χιού, υπεύθυνος του αγροτικού τµήµατος της εταιρείας εµπορευµάτων ED&F Man, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο και κατέχει µετοχές στην εταιρεία στέβιας Unavoo Sweetener.

Μιλάνε για Άγιο ∆ισκοπότηρο

-Την ίδια ώρα, αξίζει να σηµειωθεί ότι η αναζήτηση ενός υποκατάστατου της ζάχαρης που θα ταυτόχρονα θα είχε χαµηλές θερµίδες αλλά και δεν θα αλλοίωνε τη γεύση για εικονικές µάρκες συνεχιζόταν εδώ χρόνια στη βιοµηχανία τροφίµων, ειδικά λόγω των φαινοµένων παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη που τείνουν να λάβουν επιδηµικές διαστάσεις. Με τον καιρό, αυτή η αναζήτηση οδήγησε σε τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάµη, η σουκραλόζη και η ξυλιτόλη. Αλλά πολλοί καταναλωτές αναφέρουν δυσάρεστες παρενέργειες από αυτά τα προϊόντα ή ανησυχούν για τη λήψη χηµικών προσθέτων. Αντιθέτως, η στέβια λανσάρεται ως ένα φυσικό γλυκαντικό που έχει σχεδόν µηδενικές θερµίδες και γλυκαιµικό δείκτη στο µηδέν, που σηµαίνει ότι µπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς.

Γιαννακοπούλου Φανή|  20/08/2017 - 06:49 πμ

Πηγή:http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/modernes-kalliergeies/arthro/159109/zaharonoun-ti-stevia-oi-kolossoi-trofimon-ependuodas-stin-anaptuxi-tis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: