Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Έρχεται κρίση... γάλακτος στην Ευρώπη μέχρι τα Χριστούγεννα.


-Οι τιμές του γάλακτος αναμένεται να αυξηθούν στην Ευρώπη καθώς η ήπειρος θα αντιμετωπίσει έλλειψη γάλακτος, κρέμας γάλακτος και βουτύρου μέχρι τα Χριστούγεννα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες στον κόσμο.

-Οι παγκόσμιες τιμές γάλακτος – που έχουν αυξηθεί κατά περίπου 28% σε σχέση με πέρυσι επειδή οι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή τους – έχουν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ο Peder Tuborgh, CEO του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Arla Foods με έδρα τη Δανία, σημειώνει πως τα αποθέματα γάλακτος είναι πολύ χαμηλά. 

-Υπάρχει έλλειψη γάλακτος σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο Reuters, ενώ πρόσθεσε "Υπάρχει μεγάλη έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη, όπως κρέμας γάλακτος και βουτύρου. Δεν είναι καθόλου εφικτή η ικανοποίηση της ζήτησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτές οι δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης πιέζουν έντονα ανοδικά τις τιμές". 

-Οι τιμές του γάλακτος σημείωσαν ράλι στις αρχές ου έτους, αφού οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή το περασμένο έτος μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, γεγονός που οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών.

-Η Arla, ένας συνεταιρισμός που ανήκει σε 12.500 αγρότες στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, δήλωσε την Παρασκευή ότι τον Σεπτέμβριο, θα αυξήσει την τιμή που καταβάλλει για το γάλα στους παραγωγούς για τρίτο διαδοχικό μήνα, κατά ένα σεντ του ευρώ ανά λίτρο, ήτοι σε 38,3 σεντς και ενδεχομένως να την αυξήσει ξανά πριν από το τέλος του έτους.

"Μετά από αυτό θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την τιμή άλλη μία φορά φέτος, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο", είπε. Την ερχόμενη άνοιξη η Νέα Ζηλανδία θα είναι το κλειδί για την διαμόρφωση των τιμών στην παγκόσμια αγορά γάλακτος, αναφέρουν οι αναλυτές. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Arla αύξησε την τιμή που κατέβαλε στους αγρότες παραγωγούς κατά 19%.
Πηγή:http://www.msn.com/el-gr/foodanddrink/news

Δεν υπάρχουν σχόλια: