Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Στους 30.000 «βγάζει» ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους δικαιούχους για το Απόθεμα.


Η πληρωµή θα γίνει µε τη µέση τιµή κάθε περιφέρειας (25 ευρώ το στρέµµα για βοσκότοπο, 42 ευρώ για αρόσιµες και 50 ευρώ για δενδρώδεις) επί τα επιλέξιµα εκτάρια κάθε αγρότη.

-Μπλεγµένοι σε ένα κυκεώνα ελέγχων βρίσκονται αυτό το διάστηµα οι υπηρεσιακοί του Οργανισµού Πληρωµών, προκειµένου να ολοκληρώσουν χωρίς λάθη, απώλειες και αντιδράσεις από την πλευρά του αγροτικού κόσµου τις τρεις µεγάλες πληρωµές που ετοιµάζουν. Αρχικά, µέχρι τις 30 Νοεµβρίου καλούνται -βάσει νοµοθεσίας- να τρέξουν την προκαταβολή στο 70% της νέας Βιολογικής, µε ένα ποσό που εκτιµάται ότι θα κυµανθεί περί τα 40 εκατ. ευρώ.

-Κατόπιν, µέσα στο ∆εκέµβριο και σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά αναµένεται να γίνουν οι πληρωµές της ενιαίας και της εξισωτικής του 2017. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προηγηθεί η εξόφληση του τσεκ, µε ποσό ύψους περί το 1 δις ευρώ, µε πιθανότερη ηµεροµηνία ως την Παρασκευή 15 ∆εκεµβρίου.

-Ωστόσο το σοβαρό πρόβληµα εντοπίζεται στα δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, προς νέους και νεοεισερχόµενους. Οι πληροφορίες θέλουν τους αιτούντες να ξεπερνούν τους 60.000 και η αξία των δικαιωµάτων που θα µοιραστούν να φτάνει τα 90 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο «µαζεύτηκε» από την αύξηση της γραµµικής µείωσης της αξίας όλων των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης στο 4,5% ειδικά για το 2017, από όλους τους παραγωγούς υπέρ Αποθέµατος.

-Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπολογίζει το ποσό που έχει «συγκεντρωθεί» στα 50 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του Οργανισµού Γιώργο Κέντρο, ο οποίος εξηγεί στην Agrenda ότι η πληρωµή φέτος θα γίνει µε τη µέση τιµή  κάθε περιφέρειας (25 ευρώ το στρέµµα για βοσκότοπο, 42 ευρώ το στρέµµα για αρόσιµες και 50 ευρώ το στρέµµα για δενδρώδεις) επί τα επιλέξιµα εκτάρια που έχει δηλώσει κάθε αγρότης. Για παράδειγµα, αν ένας αγρότης έχει 20 στρέµµατα µε αµπέλια, έχει λαµβάνειν 1.000 ευρώ.

-Από την πλευρά του και ο έτερος αντιπρόεδρος του οργανισµού Γιώργος Αποστολάκης, σε µια προσπάθεια να «περιορίσει τις προσδοκίες» των αγροτών, παραδέχεται τον αυξηµένο για φέτος αριθµό των αιτήσεων, ωστόσο κάνει λόγο για αυστηρούς ελέγχους που ακόµα δεν έχουν ολοκληρωθεί και τελικό αριθµό δικαιούχων περί τους 30.000 αγρότες, καθώς θα προηγηθεί µεγάλο ξεσκαρτάρισµα. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ίδιο, δεν αποκλείεται να υπάρχει και επιστροφή από την παρακράτηση του 4,5%, η οποία θα δοθεί πίσω στους αγρότες οριζόντια, από το νέο έτος πια.       

-Όσον αφορά την εξόφληση του τσεκ, σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε αυτή θα περιλαµβάνονται υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης (το 30% που αντιστοιχεί σε ποσό 427.329.000 ευρώ), το πρασίνισµα (562.899.000 ευρώ) και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (37.527.000 ευρώ), όσους έχουν λαµβάνειν δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, όσους αθροιστικά το συνολικό τους ποσό είναι µεγαλύτερο από τα 250 ευρώ, αλλά και όσες από τις εκκρεµότητες της προκαταβολής διευθετηθούν, αφενός από τους παραγωγούς µε υποβολή διοικητικών πράξεων και αφετέρου από τους αρµοδίους µε ολοκλήρωση των ελέγχων, αλλά και τους δικαιούχους της φόρµας 6.

- Όσον αφορά του γεωργούς νεαρής ηλικίας, η ενίσχυση αφορά πριµ 25% επί των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, για αιτούντες παραγωγούς που ξεπερνούν τους 62.000, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, για τους οποίους όµως δεν έχει τελειώσει ακόµα η εξέταση των αιτηµάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να σηµειωθεί ότι το ανώτατο ποσό που ορίζει ο Εθνικός Φάκελος για το 2017 ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ, αν και πέρυσι πληρώθηκαν µόλις 16 εκατ. ευρώ.
Χωριστά από την ενιαία ενίσχυση τα 230 εκατ. της εξισωτικής του 2017
-Σε κάθε περίπτωση, ξεχωριστά από την πληρωµή της εξόφλησης του τσεκ και µε διαφορά µιας εβδοµάδας τοποθετείται από τον Οργανισµό Πληρωµών η πίστωση των 230 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζηµίωση του 2017. Εν τω µεταξύ, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του Οργανισµού Γιώργο Κέντρο, πρώτα θα αναρτηθεί η λίστα µε τους δικαιούχους, προκειµένου να τους δοθεί ο χρόνος να προχωρήσουν σε ενστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν για να τρέξει η πληρωµή στους χρόνους που έχουν οριστεί. Άλλωστε, σε αυτή τη φάση τσεκάρονται ακόµα οι βοσκήσιµες εκτάσεις και η κατανοµή τους, ώστε να αποφευχθούν λάθη.

-Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι στις 23 ∆εκεµβρίου πιστώθηκαν συνολικά 223,7 εκατ. ευρώ σε 328.021 δικαιούχους, εκ των οποίων τα 143,9 εκατ. ευρώ αφορούν 206.812 παραγωγούς στα ορεινά και 79,8 εκατ. ευρώ 166.921 παραγωγούς σε µειονεκτικές περιοχές, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σηµειωτέον ότι για τις εν λόγω ∆ράσεις είχαν εγκριθεί 156,5 εκατ. ευρώ στα ορεινά και 87 εκατ. στα µειονεκτικά.

Ενστάσεις μέχρι 12 Δεκεμβρίου πριν την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων για ενισχύσεις του 2016

-Προθεσμία μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου έχουν οι αγρότες προκειμένου να υποβάλλουν ενστάσεις στο αρμόδιο περιφερειακό γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ για ποσά που, ενδεχομένως, καλούνται να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα. Πρόκειται για μια διαδικασία, στην οποία προχωρά ο οργανισμός και αφορά ανάκτηση των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2016, σε εφαρμογή του άρθρου 63 του Καν. (ΕΕ) 1306/2016, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Οι οφειλές χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

1. Αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά,

2. Οφειλές από διοικητικές κυρώσεις (πολυετείς κυρώσεις) και

3. Οφειλές από κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης. Διευκρινίζεται, επιπλέον, ότι προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά δυνάμει της γραμμικής μείωσης (0,6%) που υπέστη η αξία των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2016. -Η σχετική μείωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 22 του Καν.(ΕΕ)1307/2013, προκειμένου να τηρηθεί το εθνικό ανώτατο δημοσιονομικό όριο Βασικής Ενίσχυσης 2016, το οποίο καθορίστηκε με τον εκτελεστικό Καν (ΕΕ) 699/2016. Ως εκ τούτου τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν θα απορρίπτονται.

Δούσκα Ελένη|  27/11/2017 - 12:58 μμ
Πηγή:http://www.agronews.gr/agora/pliromes/arthro/162392/stous-30000-vgazei-o-opekepe-tous-dikaiouhous-gia-to-apothema-/

Δεν υπάρχουν σχόλια: