Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Συνελήφθησαν ένας Βούλγαρος και δύο Βουλγάρες τη στιγμή που επιχειρούσαν να εξέλθουν από τη χώρα για απάτη σε 69χρονη γυναίκα - με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από την αδελφή της της είχαν αποσπάσει 5.480 Ευρώ.


-Στην κατοχή τους βρέθηκε σχεδόν ολόκληρο το ποσό που απέσπασαν από την 69χρονη.

-Δημοσιεύονται συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους.

-Συνελήφθησαν χθες (27 Νοεμβρίου 2017) το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πέλλας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Προμαχώνα, 33χρονος και 2 γυναίκες ηλικίας 48 και 67 ετών, όλοι τους υπήκοοι Βουλγαρίας, για απάτη σε 69χρονη ημεδαπή, που έγινε νωρίτερα σε περιοχή της Πέλλας.

-Προηγήθηκε καταγγελία της 69χρονης ότι το πρωί της ίδιας μέρας της τηλεφώνησαν στο σταθερό τηλέφωνο, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι η αδελφή της έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ανήλικου παιδιού και προκειμένου να αποφύγει τις δήθεν ποινικές συνέπειες, τους παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.480 ευρώ.

-Σημειώνεται ότι για να γίνουν πιο πειστικοί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με την 69χρονη, ακουγόταν γυναικεία φωνή που υποδυόταν την αδελφή της και παρακαλούσε για βοήθεια.

-Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις και μετά από συντονισμένες ενέργειες, εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε όχημα στον Προμαχώνα και να επιχειρούν να εξέλθουν από τη χώρα.

-Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 5.405 ευρώ, διάφορα χρυσαφικά και 4 κινητά τηλέφωνα, ενώ επίσης κατασχέθηκε και το παραπάνω όχημα που επέβαιναν.

-Οι έρευνες συνεχίζονται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

-Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.

-Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους, συνιστά στους πολίτες:

 -Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ., σύλληψη για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ή νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

 -Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

 -Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

 -Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

 -Επισημαίνεται ότι από Αρχές επιβολής του νόμου, νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

 -Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

 -Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: