Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Ξεπερνά τον «παραδοσιακό» μηχανικό η ψηφιακή γενιά αγροτικών μηχανημάτων.


-Νέοι µε γνώσεις πληροφορικής, ψηφιακών συστηµάτων και ηλεκτρονικής µηχανικής, είναι πλέον περιζήτητοι από επιχειρήσεις αγροτικών µηχανηµάτων, που θέλουν να καλύψουν το µεγάλο χάσµα δεξιοτήτων που έχει δηµιουργήσει η νέα τεχνολογία των τρακτέρ.

-Ο γρήγορος βηµατισµός των εξελίξεων σε σασµάν, εγκεφάλους, οθόνες, χειριστήρια, πρωτόκολλα επικοινωνίας και άλλον εξοπλισµό των µηχανηµάτων φαίνεται πως έχει ξεπεράσει τον «παραδοσιακό» µηχανικό.

-Ως εκ τούτου, η ζήτηση εργατικού δυναµικού, ειδικότερα την τελευταία δεκαετία, έχει βάλει ως στόχο δεξαµενές ατόµων µε ειδικότητες που θα βοηθήσουν στην after sales εξυπηρέτηση των αγροτών, στο εξειδικευµένο σέρβις αλλά και στην προώθηση των συστηµάτων ακριβείας που ενσωµατώνονται στους ελκυστήρες.  Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρχουν ειδικές τεχνικές σχολές ώστε να καλύψουν τις νέες αυτές ανάγκες τεχνογνωσίας για τα γεωργικά µηχανήµατα, η δεξαµενή του δυναµικού προέρχεται από φαινοµενικά «άσχετες» πηγές µε το αντικείµενο. Οπότε, θα πρέπει να δηµιουργούνται και τα κατάλληλα επαγγελµατικά κίνητρα από πλευράς κατασκευαστών και αντιπροσώπων για να απασχολήσουν άτοµα µε τις περιζήτητες αυτές δεξιότητες.

-Άλλωστε, όπως έχει επισηµάνει ο ΣΕΑΜ (Σύνδεσµος Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανηµάτων) µέσω της διευθύντριάς του, Κατερίνας Σκαρλάτου, η ψηφιακή τεχνολογία έχει ανοίξει τη συζήτηση για το µέλλον της εκπαίδευσης στα µηχανήµατα, καθώς υπάρχει χαµηλή σύνδεσή της µε τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς. «Το ζήτηµα αυτό προβληµατίζει και άλλες χώρες και πρέπει να µας απασχολήσει», ανέφερε η κα. Σκαρλάτου κατά το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρείας Γεωργικών Μηχανηµάτων Ελλάδος (ΕΓΜΕ), που είχε πραγµατοποιηθεί πριν περίπου ένα µήνα στην Αθήνα.

Η Claas δείχνει το δρόµο

-Ενδεικτικό για την τάση της ζήτησης εργατικού δυναµικού, είναι το γεγονός ότι η κατασκευάστρια εταιρεία αγροτικών µηχανηµάτων Claas έχει ανοίξει αυτή την περίοδο παγκοσµίως 100 θέσεις εργασίας για έρευνα και ανάπτυξη, περίπου 25 θέσεις για άτοµα µε γνώσεις πληροφορικής και µόλις 7 για µηχανικούς.

-Σηµειώνεται εδώ ότι η γερµανική οικογενειακή επιχείρηση, πρόσφατα εγκαινίασε νέες εγκαταστάσεις ανάπτυξης ηλεκτρονικών συστηµάτων, επενδύοντας σε αυτές ένα οκταψήφιο ποσό. Παράλληλα, σχεδόν όλες οι µεγάλες εταιρείες έχουν δηµιουργήσει προγράµµατα υποτροφιών για νεαρά άτοµα που έχουν µεράκι να ασχοληθούν µε την αγροτική εκµηχάνιση, προσφέροντας πρακτική εκπαίδευση. Και στη χώρα µας πάντως, ο ΣΕΑΜ συνεργάζεται µε το τµήµα Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Αθηνών προσφέροντας πρακτική άσκηση σε εταιρείες, µέλη του.

Κοντονής Γιώργος|  05/11/2017 - 12:45 πμ

Πηγή: http://www.agronews.gr/tech/trakter-kai-mihanimata/arthro/161600/xeperna-ton-paradosiako-mihaniko-i-psifiaki-genia-agrotikon-mihanimaton/

Δεν υπάρχουν σχόλια: