Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Αγωνία κτηνοτρόφων για την πασχαλινή αγορά.


Οι έμποροι προετοιμάζονται αγοράζοντας αμνοερίφια σε χαμηλές τιμές.

-Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι περιμένουν το Πάσχα για να πουλήσουν, αλλά κάποιοι ελάχιστοι που έχουν αμνοερίφια προς πώληση λαμβάνουν πολύ χαμηλές τιμές που κυμαίνονται από 3,60 έως 4 ευρώ/κιλό.

-Αν το αρνητικό κλίμα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, αναμένεται η σφαγή των αμνών και των κτηνοτρόφων, λένε χαρακτηριστικά. Οι έμποροι είτε αγοράζουν και τα διατηρούν στη συντήρηση στους 0 βαθμούς με τη διαδικασία του αζώτου για να μην αλλοιώνονται τα σφάγια και να τα πουλήσουν ως φρέσκα το Πάσχα, είτε τα παχαίνουν. «Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν αναγράφεται εμφανώς ότι αυτά τα ζώα εσφάγησαν πολύ καιρό πριν», σχολιάζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, εξηγώντας ότι πρέπει να αναφέρεται σε εμφανές για τον καταναλωτή σημείο, καθώς εκείνος δεν ελέγχει τιμολόγια, δελτία αποστολής και ημερομηνία σφαγής. «Όποιο μέρος του ζώου πωλείται πρέπει να εμφανίζεται στην ταμειακή μηχανή πότε εσφάγη. Ζητάμε την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, ο ΕΛΟΓΑΚ και οι κρατικές υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένοι. Ο παραγωγός δεν μπορεί να φύγει από το μαντρί και να πηγαίνει στα τελωνεία και τις κρεαταγορές να ελέγχει τη διακίνηση των ζώων», αναφέρει.

Μαρκετοπόλεμος

-Ο κ. Δημόπουλος προσθέτει ότι οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν στον αθέμιτο ανταγωνισμό των σούπερ μάρκετ την περίοδο των εορτών, με τιμές που κατρακυλούν στα 5-5,50 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. «Εμείς πουλάμε 5,50 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και εδώ προστίθενται έξοδα σφαγής, μεταφορικά και κέρδος εμπόρου. Πώς γίνεται να πωλούν τα μάρκετ σ’ αυτή την τιμή;» αναρωτιέται, δίνοντας την απάντηση ότι προφανώς αγοράζουν από καιρό με χαμηλότερη τιμή. Σημειώνει ότι τα μάρκετ επιχειρούν με τις χαμηλές τιμές στα αμνοερίφια να βάλουν τον καταναλωτή στο κατάστημα και εάν δεν βρει την προτεινόμενη προσφορά να ψωνίσει από τα υπόλοιπα.

Ξεπουλούν στους εμπόρους

-Μιλώντας για τη συντήρηση σε άζωτο, ο κ. Δημόπουλος σημειώνει ότι δεν συνιστά παρανομία, αλλά χρειάζεται να είναι ενήμερος ο καταναλωτής. «Υπάρχουν και έμποροι που θα έρθουν 15 μέρες πριν από το Πάσχα, θα σφάξουν και θα πουλήσουν, διαδικασία που ανεβάζει την τιμή», λέει, ενώ αιτιολογεί τις παρούσες χαμηλές τιμές στα αρνάκια γάλακτος. «Σε πεδινές περιοχές, που η άνοιξη έρχεται νωρίς, δίνουν πιο πριν τα μικρά, από τη στιγμή που απογαλακτίζονται, για να αρχίσει το άρμεγμα».

-Ταυτόχρονα, μεταφέρει την ανησυχία του για τις τιμές που θα επικρατήσουν τις παραμονές των γιορτών, εκτιμώντας ότι οι κτηνοτρόφοι δεν θα απολαύσουν τα 6,50 ευρώ του παρελθόντος, αν και το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. «Κάποιοι επιλέγουν να δώσουν τα μικρά μόλις γεννηθούν, διαπιστώνοντας ότι δεν συμφέρει το μεγάλωμά τους.

-Το μόνο θετικό αυτής της διαδικασίας είναι ότι ο παραγωγός λαμβάνει μαζεμένα χρήματα, ενώ με το γάλα η πληρωμή καθυστερεί. Εκεί το μεγάλο πρόβλημα αφορά τις ελληνοποιήσεις». Μένοντας στο θέμα, θυμίζει ότι πριν από έναν μήνα το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι έμπορος από τη Βόρεια Ελλάδα ελληνοποιούσε ρουμάνικα αρνάκια, αλλά «δεν δημοσιοποιήθηκε το όνομα αυτού που έκανε την απάτη». Αναφέρει ότι οι έμποροι που έρχονται είναι από τη Νότια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. «Πολλοί από αυτούς διαθέτουν δικά τους σφαγεία και τα σφάζουν εκεί για λόγους κόστους», καταλήγει.

-Οι κτηνοτρόφοι δίνουν έμφαση στην ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, από τη στιγμή που μπαίνει στην Ελλάδα μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή, και στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Μαρία Αμπατζή- 1.03.2018, 7:45
Πηγή: http://www.ypaithros.gr/agonia-ktinotrofon-pasxalini-agora/

Δεν υπάρχουν σχόλια: