Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Στα 13 λεπτά το πρώτο χέρι στα καθαρά τριφύλλια.


-Με δύο τιµές ξεκίνησε από τη Μεγάλη Εβδοµάδα το πρώτο χέρι στα τριφύλλια της Στερεάς και της ∆υτικής Ελλάδας. Οι ποσότητες που σε µεγάλο ποσοστό τους περιείχαν και χορτάρι πουλήθηκαν στα 9 λεπτά το κιλό, ενώ η τιµή παραγωγού στα καθαρά (περιεκτικότητα σε τριφύλλι πάνω από 80%) κυµαίνεται στα 13 λεπτά, σύµφωνα µε τον παραγωγό από το Κάστρο Βοιωτίας, Γιάννη Βάγγο.

-Οι τιµές είναι χαµηλές, αλλά έτσι ξεκινούν πάντα, λέει ο ίδιος δίνοντας το στίγµα της περσινής χρονιάς, κατά την οποία ξεκίνησαν από τα 11 λεπτά τα χορτάρια και από τα 14 λεπτά «πατηµένα» τα καθαρά τριφύλλια. 

-Το καλό ωστόσο για τους παραγωγούς φέτος είναι ότι ξεκίνησαν νωρίτερα το πρώτο µαχαίρι. Σηµειωτέον ότι οι αποδόσεις στη Στερεά Ελλάδα κυµαίνονται περίπου στα 250 κιλά το στρέµµα αφού ο Μάρτιος ήταν άνυδρος µήνας, ενώ στη ∆υτική Ελλάδα που έβρεχε οι αποδόσεις κυµάνθηκαν στα 350 κιλά το στρέµµα, όταν µια καλή απόδοση για τον παραγωγό θεωρούνται τα 450 κιλά.

-Φέτος η καλλιέργεια έχει σηµειώσει µια αύξηση της τάξεως του 15%, κάτι το οποίο ξεκίνησε από πέρυσι µε τη θέσπιση της συνδεδεµένης ενίσχυσης, αλλά και του προγράµµατος της βιολογικής γεωργίας που έφερε το προϊόν ακόµα και σε άνυδρα χωράφια σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το τριφύλλι είναι το µόνο προϊόν (εκτατική καλλιέργεια) που δίνει όλο το καλοκαίρι λεφτά. «Για παράδειγµα όταν ένας παραγωγός έχει ως βασική καλλιέργεια το βαµβάκι ή το καλαµπόκι δεν παίρνει λεφτά πριν τον Νοέµβριο. Στο σιτάρι µόνο ίσως πληρωθείς λίγο τον Ιούλιο αλλά και πάλι δεν συγκρίνεται µε το  τριφύλλι είναι το σιτάρι» εξηγεί ο Γιάννης Βάγγος.

Τον Μάιο το επόµενο χέρι

-Όσον αφορά το δεύτερο χέρι, αυτό αναµένεται να κοπεί σε ένα µήνα από σήµερα, περί τα µέσα Μαΐου. Τότε, παραδοσιακά η τιµή «τσιµπάει», γιατί έχουν καθαρίσει τα χωράφια από το χορτάρι µε αποτέλεσµα να βγαίνουν πιο καθαρά δέµατα. Υπό αυτές τις συνθήκες τα τριφύλλια αναµένεται να πληρωθούν όλα στα 14 λεπτά το κιλό.

Την ίδια στιγµή, οι κτηνοτρόφοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τριφύλλι για ζωοτροφές αν απευθυνθούν σε παραγωγούς θα το αγοράσουν στις τιµές που προανέφερα ενώ αν πάνε σε εµπόρους θα πληρώσουν πιο ακριβά και συγκεκριµένα το χορτάρι 14 λεπτά και το καθαρό στα 18 λεπτά το κιλό.

Μεγάλο το κόστος του ναύλου για τη µεταφορά στα νησιά

-Το µεγάλο πρόβληµα ωστόσο εµφανίζεται στα νησιά (π.χ. Νάξο ή Κρήτη) αφού όσο στοιχίζει ένα κιλό τριφύλλι στην ηπειρωτική Ελλάδα άλλο τόσο στοιχίζει ο ναύλος για τα πλοία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα αν για παράδειγµα ο παραγωγός στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα πουλά µε 13 λεπτά το κιλό, το προϊόν φτάνει στα νησιά µε τιµή στα 23 λεπτά το κιλό και τους κτηνοτρόφους να επωµίζονται όλο το κόστος.

-Τέλος, ένας ακόµα παράγοντας που επηρεάζει πολύ τους παραγωγούς είναι τα εργατικά χέρια, τα οποία για το τριφύλλι, που χρειάζονται στο φόρτωµα, είναι λίγα και ακριβά. Για την ακρίβεια στο κιλό το 1,5 λεπτό φεύγει στο φόρτωµα.

Δούσκα Ελένη|  16/04/2018 - 09:15 πμ
Πηγή: http://www.agronews.gr/agora/eboreumata/arthro/165928/sta-13-lepta-to-proto-heri-sta-kathara-trifullia-/

Δεν υπάρχουν σχόλια: